Grci ogorčeni zbog parade

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci ogorčeni zbog parade

Mediji pitaju zašto su bile potrebne tako izuzetne mere bezbednosti

Od našeg dopisnika

Atina – Parada je prošla, ali su Grci ostali ogorčeni. Drastične mere bezbednosti i metalnu ogradu kojom su Trg Sintagma i najviše rukovodstvo bili odvojeni od publike, Grci su doživeli kao uskraćivanje demokratskog prava da prisustvuju vojnoj paradi povodom Dana nezavisnosti koji je obeležen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u nedelju.

Da li su bile neophodne tako drakonske mere bezbednosti i nekoliko hiljada policajaca koji su političko rukovodstvo ogradili od naroda, pitaju mediji podsećajući da ipak nisu sprečeni manji incidenti u Atini i veći u Iraklionu, na Kritu.

Zvanični vladin predstavnik za štampu Pendelis Kapsis odbija sve kritike upućene na račun vlade.

„Svoju volju narod može da izrazi na skorašnjim izborima koji će biti održani 29. aprila ili 6. maja.“

Kabinet Lukasa Papadimosa rešen je očigledno da do kraja sprovede zacrtane zadatke bez obzira na do sada neviđeno obezbeđenje govori  o opasnosti od eksplozije nezadovoljstva.

Vremena za odlaganje nema jer su predstavnici „trojke” međunarodnih kreditora ponovo u Atini kako bi proverili stanje i obezbedili da  kredit koji je stigao na grčki račun  bude upotrebljen na ispunjavanje fiskalnih ciljeva.

Evropa budno prati razvoj situacije. Kancelarka Angela Merkel ponovo poručuje da bi izlazak Grčke iz evrozone bio katastrofa i da će Berlin učiniti sve da sačuva jedinstvo valutnog saveza.

Grčka u takvoj atmosferi iščekuje izbore, a prema ispitivanju javnog mnjenja vrlo je moguće da ni jedna od dve najveće stranke ne osvoje većinu.

Novi lider Pasokovih socijalista Evangelos Venizelos juče je izjavio da mu je u takvim okolnostima sasvim prihvatljiva mogućnost koalicije sa konzervativcima iz Nove demokratije.

Venizelos je naglasio da bi u tom slučaju insistirao da na mestu premijera bude vanpartijac – pa je veoma verovatno da bi koalicioni partneri mogli da se saglase da Papadimosu ponovo ponude premijersku fotelju.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 27.03.2012
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.