Grci će ponovo birati

Izvor: RTS, 15.Maj.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci će ponovo birati

Novi izbori u Grčkoj biće održani sledećeg meseca pošto ni današnji pregovori najvećih stranaka o formiranju vlade nisu urodili plodom. Sutra će biti održan novi sastanak kako bi se izabrala privremena vlada do organizovanja novih izbora.

Predsednik Grčke Karolos Papuljas potvrdio je da će ponovo biti raspisani parlamentarni izbori, pošto i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na današnjem pokušaju formiranja koalicione vlade nije postignut kompromis i dogovor.

Iz Papuljasovog kabineta se navodi da je za sutra zakazan novi sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka, kako bi se izabrala privremena vlada dok se ne održe izbori sledećeg meseca.

Lideri najvećih stranaka nisu ni danas uspeli da se dogovore o formiranju vlade, a lider PASOK-a Evangelos Venizelos je pozvao Papuljasa da raspiše nove izbore.

Sastanak je, bez rezultata, okončan posle četiri sata razgovora, javila je agencija ANA.

Činjenica da je čak i Venizelos, najveći optimista po pitanju stvaranja nove vlade, ocenio da nema šanse u postizanju konsenzusa govori koliko su stavovi svih stranaka udaljeni.

Na parlamentarnim izborima 6. maja nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, a svi pokušaji koji su od tada preduzeti da se formira vlada nisu uspeli.

Sinoćni razgovori Papuljasa sa liderima tri vodeće grčke stranke završeni su bez dogovora, ali je lider PASOK-a istakao sinoć posle sastanka da potpuno podržava formiranje "ekspertske vlade kao hitnog rešenja".

Da stvari budu gore grčka ekonomija, koja se već petu godinu nalazi u recesiji, oslabila je u prvom ovogodišnjem tromesečju za 6,2 odsto u poređenju sa istim periodom lane.

Centralna banka Grčke je upozorila u martu da će sa nastavkom recesije domaća ekonomija usporiti za 4,5 odsto u 2012, posle slabljenja od 6,9 odsto iz 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.