Granični prelazi ka Grčkoj u blokadi, saobraćaj otežan

Izvor: Blic, 28.Jun.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granični prelazi ka Grčkoj u blokadi, saobraćaj otežan

U Grčkoj je danas počeo dvodnevni generalni štrajk. Obustavljen je javni prevoz, banke su zatvorene, a bolnice rade smanjenim kapacitetima. U ovom trenutku su blokirani i granični prelazi na putevima i aerodromima. Na graničnom prelazu između Makedonije i Grčke carinici propuštaju vozila svakih sat vremena, a ogromne gužve su gotovo onesposobile prelaz Evzoni koji koristi većina srpskih turista. Zato se preporučuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << alternativni pravci - prelaz Dojran prema Makedonije i Promahonas ka Bugarskoj.

U AMSS za "Blic” potvrđuju da je, prema podacima makedonske granične službe, prelaz Evzoni i dalje zatvoren.

- Putnički automobili se propuštaju svakog sata na po 15 minuta, autobusi na dva sata, takođe, na 15 minuta, dok se teretna vozila ne propuštaju. Drugi granični prelaz Dojran je otvoren - kažu iz AMSS.

Ranije jutros je u Auto-moto savezu Srbije rečeno da će granični prelaz Evzoni moći da se pređe samo peške i zato je putnicima data preporuka da se putuje preko Bugarske. Paralelno, pošto se ne isključuje mogućnost da dođe do potpune obustave rada i zatvaranja prelaza, vozačima koji nameravaju da idu u Gračku savetuje se da se prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima, javlja Makfaks.

U srpskim turističkim agencijama navode da prate situaciju na terenu i da će se većina tura koje večeras i sutra kreću ka Grčkoj uputiti preko Bugarske. Takođe, kažu i da za sada nema otkazivanja aranžmana.

Konzul Dimitrijević: U Solunu mirno, najavljena četiri protesta



Konzul Srbije u Solunu Milan Dimitrijević kaže za "Blic" da je trenutno u Solunu i okolini situacija mirna i bezbedna. Kako kaže, za danas su u ovom gradu najavljena četiri protesta na četiri različite lokacije koja organizuju dva najveća sindikata u Grčkoj.

Dimitrijević, takođe, kaže da je konzulat u stalnom kontaktu sa grčkim zvaničnicima i da se turistima koji tek stižu u Grčku savetuje da koriste alternativne granične prelaze i izbegavaju Evzoni. On preporučuje alternativne pravce.

- Na graničnom prelazu Dojran prema Makedoniji saobraćaj odvija uobičajeno, kao i na graničnom prelazu Promahonas prema Bugarskoj - kaže Dimitrijević.

Konzul Srbije je potvrdio i da u Solunu ne rade državne i javne službe, vodovod, pošta, elektrodistribucija i gradska cistoća, a da javni prevoz, po informacijama kojima raspolaže Konzulat, neće funkcionisati u periodu od 21.00 sat uveče do osam časova ujutro.

Avio saobraćaj iz Srbije za sada bez ometanja

Grčki aerodromi su takođe zatvoreni, a tako će biti i u sredu na nekoliko časova. Kontrola leta u Atini nije radila jutros od 08.00 do 12.00 sati, a neće raditi ni večeras od 16.00 do 22.00.

U Srbiji tvrde da štrajk neće ugroziti avio saobraćaj između naše zemlje i Grčke. To je "Blicu" potvrđeno i u ambasadi Srbije u Atini.

Šef Kabineta generalnog direktora Jat ervjeza Stanislav Jovanović Slavinski kazao je agenciji Beta da će svi redovni i čarter letovi Jat ervejza između Srbije i Grčke biće obavljeni prema redu letenja.

On je dodao da su predstavnici Jata u stalnom kontaktu sa vazduhoplovnim

vlastima Grčke. "Jatovi putnici će biti na vreme obavešteni ukoliko bude bilo kakvih

promena u saobraćaju" kazao je Jovanović Slavinski.

Atina paralisana štrajkovima, okršaji policije i demonstranata

Atina je potpuno paralisana zbog demonstracija, a zabeleženi su i sporadični okršaji između domonstranata i policije. Ulice su prekrivene kamenicama.

Vozači tramvaja i autobusa štrajkuju, dok rad nisu obustavili samo radnici metroa kako bi omogućili građanima da dođu na najavljene proteste u prestonici.

Saobraćaj u Atini je prilično otežan zbog demonstracija. Takođe, elektrodistribucija nastavlja jednoipočasovna isključenja u različitim delovima Grčke, dok apoteke i bolnice ne rade.

Da potsetimo, grčki sindikati organizovali dvodnevni generalni štrajk zbog novog paketa mera štednje vrednog 28 milijardi evra, koji u narednih pet godina znače drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i prodaju državne imovine, kako bi zemlja "ponovo stala na noge".

Ukoliko parlament ne usvoji ove nove mere štednje, EU i Međunarodni monetarni fond neće pustiti tranšu pozajmice od 12 milijardi evra zbog čega bi u roku od nekoliko nedelja Grčka mogla da ostane bez novca.

Povezane vesti: Papandreu apelovao na parlament da usvoji mere štednje Budućnost Grčke u rukama opozicionog lidera Da li Rusiji preti dužnička kriza poput Grčke? EU spremna da pomogne Grčkoj Dužnička kriza stiže i u Italiju?
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.