Fronteks najavio mogućnost slanja svog tima u Hrvatsku

Izvor: Blic, 25.Sep.2015, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fronteks najavio mogućnost slanja svog tima u Hrvatsku

Evropska pogranična policijska služba pojačaće u narednim danima kontrolu šengenske granice u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj, a nije isključeno da jedan njihov tim bude poslat i u Hrvatsku, izjavila je Eva Monkjur iz agencije za nadzor EU granica "Fronteks".

Ona je za "Večernje novosti" napomenula da ta agencija već ima oko 350 ljudi u Grčkoj, 40 u Italiji i skoro 40 u Mađarskoj.

"Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kriza bude eskalirala, moguće je da nam i Zagreb uputi zahtev za raspoređivanje naših timova na njihovim granicama", kaže Monkjur.

Monkjurova podseća da je Evropski savet još u junu doneo odluku da se pojača kontrola spoljne granice EU zbog povećanog priliva migranata, koji je prošle godine utrostručen u odnosu na 2013. godinu.

"Fronteks" će od novembra povećati broj kontrolnih punktova za registrovanje migranata, naročito na grčkim ostrvima i Siciliji, koji su najčešće njihova prva stanica u EU.

"U narednim danima trebalo bi da razmestimo još šest-sedam timova sa opremom za uzimanje otisaka prstiju. Na taj način biće lakše odvojiti prave tražioce azila od ekonomskih migranata", rekla je Monkjur.

"Fronteksu" u ispomoć stižu i članovi agencije za policijsku saradnju "Europol" i za sudsku saradnju "Eurohast".

Razviće se i poseban sistem zaštite obale. Članice su već odlučile da krenu u vojnu akciju protiv organizovanja ilegalnih prebacivanja.

Cilj je da se, pre svega, smanji broj prelazaka izbeglica preko mora, u Mediteranu.

Evropska komisija je predložila da se u tu svrhu odvoji dodatnih 1,7 milijardi evra za ovu i sledeću godinu, da bi se pomoglo pre svega Turskoj, Libanu i Jordanu, gde se trenutno nalazi oko četiri miliona izbeglica.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fronteks zbog izbjegličke krize najavio slanje tima u Hrvatsku

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2015

BEOGRAD - Evropska pogranična policijska služba pojačaće u narednim danima kontrolu šengenske granice u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj, a nije isključeno da jedan njihov tim bude poslat i u Hrvatsku, izjavila je Eva Monkjur iz agencije za nadzor EU granica "Fronteks"...Ona je napomenula da ta agencija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.