Evropa odlaže pomoć Atini!

Izvor: TvojPortal.com, 21.Jun.2011, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa odlaže pomoć Atini!

Pressonline Uslovljavanje - Zemlje evrozone složile se da će finansijska pomoć biti isplaćena tek kada parlament u Atini prihvati paket mera „stezanja kaiša".Višesatni pregovori ministara finansija 17 članica Evropske unije o finansijskoj pomoći Grčkoj završeni su juče bez odluke o isplati nove tranše kredita koja bi pomogla toj zemlji da izbegne bankrot sledećeg meseca.


>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Grčka će početkom jula dobiti zajam od 12 milijardi evra, koji je deo paketa pomoći EU i MMF-a u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra, ali samo ako uspe da obezbedi 28 milijardi evra ekonomskim reformama i smanjenjem troškova do kraja meseca, izjavio je premijer Luksemburga i šef Evrogrupe Žan-Klod Junker.
- Moramo, naravno, da sačekamo to glasanje u grčkom parlamentu - rekao je Junker, koji predsedava sastancima ministara finansija 17 članica evrozone.
Bez pritiska na privatni sektor
Junker je dodao da ako parlament podrži nove mere štednje, Grčka će sigurno dobiti novi paket pomoći koji će joj narednih godina pomoći u ekonomskom oporavku. Ministri evrozone saopštili su da će privatni sektor učestvovati u novom paketu pomoći na dobrovoljnoj bazi, preneo je AP.
Papandreu traži referendum
Socijalistički premijer Grčke Jorgos Papandreu juče je predložio referendum o ustavnim reformama, koje bi smanjile neefikasnost vlade i omogućile joj da manje zavisi od pomoći iz inostranstva, preneli su mediji. Papandreu je održao govor na početku rasprave o poverenju njegovoj vladi, koju je reorganizovao u petak posle unutarpartijskih kritika koje su mu upućene zbog načina na koji rešava krizu.
- Neće biti vršen pritisak na privatni sektor - naglasio je Junker.
On je najavio da planira da početkom jula sazove poseban sastanak ministara finansija na kojem će biti razmotrena preostala pitanja.
Grčka je sad suočena i s nestašicama struje pošto su zaposleni u najvećoj elektrani u zemlji počeli štrajk u znak protesta zbog privatizacije kompanije. Sindikat centrale kaže da se neštašice mogu očekivati u časovima najveće potrošnje tokom vrućina sredinom dana kad ljudi uključuju erkondišne. Prodaja elektrane DEH ključni je deo plana privatizacije koji grčkoj vladi treba da donese 50 milijardi evra do 2015. godine. Ostatak možete pročitati na linku

eupomoćGrčka

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.