Domaći prevoznici ne mogu u Grčku

Izvor: B92, 01.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći prevoznici ne mogu u Grčku

Beograd -- Kamioni domaćih prevoznika ne mogu da prelaze grčku granicu, jer Srbija nije ispunila obavezu da putarina bude ista za sve prevoznike.

Prevoznicima iz Srbije istekla je prošlogodišnja dozvola, a Grci nisu odobrili novu, potvrđeno je za B92 u Ministarstvu za infrastrukturu. Pored resornog, u rešavanje ovog problema uključilo se i Ministarstvo spoljnih poslova. Pomoćnik ministra Borislav Borović očekuje da problem sa dozvolama bude rešen do ponedeljka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Grčka je još 20. januara obavestila Ministarstvo za infrastrukturu da srpski prevoznici neće dobiti dozvole za prelazak granice u 2009 godini.

"Zarobljeno oko 130 kamiona"

Oko 130 srpskih kamiona koji se nalaze u Grčkoj nemaju dozvolu da izađu iz te zemlje, a ukoliko se problem uskoro ne reši, drumski prevoznici sa juga Srbije mogli bi, kako su najavili, da blokiraju autoput kod Niša, izjavio je predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić.

"Svi oni su od noćas blokirani, ne mogu da se kreću putevima niti da tovare i u ozbiljnom smo problemu. Problem treba rešiti hitno i vešto, Grci kažu da su u pravu, moramo ozbiljno shvatiti naše obaveze. Smatram da vlada to može da reši brzo", rekao je Mandić za B92.

Naime, sporazumom koji je potpisala još 2002. godine Srbija se obavezala da će u roku od tri godine izjednačiti putarine za grčke i domaće prevoznike.

Iako Srbija ni posle šest godina nije počela primenu sporazuma, u Ministarstvu za infrastrukturu su iznenađeni ovakvim postupkom Grčke.

"Mi smo prošle godine imali mešovitu komisiju i nisu nam to najavili. Čak nam nisu najavili u decembru. Dakle, to je bilo za nas iznenađenje i ja se nadam da ćemo do ponedeljka taj problem rešiti, baš zato što je sad i naš MIP uključen zajedno sa grčkim Ministarstvom inostranih poslova, naravno i grčkim Ministarstvom transporta, taj problem moramo zaista rešiti", kaže Borović.

I dok za nastalu situaciju domaći prevoznici krive isključivo državu, jer nije na vreme rešila problem različite cene putarina, u resornom ministarstvu nemaju pravo opravdanje za svoju neažurnost.

"To je stvar zaista Vlade. Znači, od 2002. do danas Vlada je imala svoje probleme. Ja se nadam, imam informacije, da će ove godine, negde do sredine godine ili možda čak ranije, u potpunosti biti izjednačene putarine za domaće i strane prevoznike", kaže Borović.

Odnos cene putarine domaćih i stranih vozila nekad je bio 1:14 . Ta razlika je u međuvremenu značajno smanjena, pa je putarina za strana vozila u proseku veće za oko 30 odsto.

Tome, međutim, treba dodati i još jednu uslugu koju Srbija kao jedna od retkih zemllja naplaćuje. To je ulaz u zemlju i košta od 80 do 100 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski kamioni zarobljeni u Grčkoj

Izvor: Mondo, 31.Jan.2009, 23:37

Kamioni prevoznika iz Srbije od danas ne mogu da prelaze grčku granicu jer im grčka vlada nije odobrila novu dozvolu. U Grčkoj zarobljeno oko 130 kamiona iz Srbije.

Nastavak na Mondo...

Prevoznici iz Srbije ne mogu da voze u Grčku

Izvor: RTS, 01.Feb.2009

Zbog isteka prošlogodišnje dozvole oko 130 kamiona "zarobljeno" u Grčkoj. Vlada u Atini nije odobrila novu dozvolu, jer u našoj zemlji nisu izjednačene cene putarine za domaće i strane prevoznike. Drumski prevoznici najavili blokadu auto-puta kod Niša. ..Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić...

Nastavak na RTS...

Oko 130 kamiona "zarobljeno" u Grčkoj, moguća blokada puteva

Izvor: 24sata, 01.Feb.2009

Prema rečima predsednika Udruženja za međunarodni transport Neđe Mandića , grčke vlasti obrazložile su da su sprovele takvu meru, jer naša zemlja nije ispunila obavezu da drumarina bude ista za grčke i srpske prevoznike.

Nastavak na 24sata...

Srpski kamioni ne mogu u Grčku

Izvor: Glas javnosti, 02.Feb.2009, 02:37

BEOGRAD - Kamioni domaćih prevoznika ne mogu da prelaze grčku granicu, jer Srbija nije ispunila obavezu da putarina bude ista za sve prevoznike. Prevoznicima iz Srbije istekla je prošlogodišnja dozvola, a Grci nisu odobrili novu, kažu u Ministarstvu infrastrukture, a prenosi Fonet...Pored resornog,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.