Srpski kamioni ne mogu u Grčku

Izvor: Glas javnosti, Fonet, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski kamioni ne mogu u Grčku

BEOGRAD - Kamioni domaćih prevoznika ne mogu da prelaze grčku granicu, jer Srbija nije ispunila obavezu da putarina bude ista za sve prevoznike. Prevoznicima iz Srbije istekla je prošlogodišnja dozvola, a Grci nisu odobrili novu, kažu u Ministarstvu infrastrukture, a prenosi Fonet.

Pored resornog, u rešavanje ovog problema uključilo se i Ministarstvo spoljnih poslova. Pomoćnik ministra Borislav Borović očekuje da problem sa dozvolama bude rešen do danas.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Grčka je 20. januara obavestila Ministarstvo za infrastrukturu da srpski prevoznici neće dobiti dozvole za prelazak granice u 2009. godini. Naime, sporazumom koji je potpisala još 2002. godine Srbija se obavezala da će u roku od tri godine izjednačiti putarine za grčke i domaće prevoznike.

Iako Srbija ni posle šest godina nije počela primenu sporazuma, u Ministarstvu za infrastrukturu su iznenađeni ovakvim postupkom Grčke.

„Mi smo prošle godine imali mešovitu komisiju i nisu nam to najavili. Čak nam nisu najavili u decembru. Dakle, to je bilo za nas iznenađenje i ja se nadam da ćemo do ponedeljka taj problem rešiti, baš zato što je sad i naš MIP uključen zajedno sa grčkim Ministarstvom inostranih poslova, naravno i grčkim Ministarstvom transporta“, rekao je Borović.

Domaći prevoznici krive državu, jer nije na vreme rešila problem različite cene putarina, a u resornom ministarstvu su rekli da je „to zaista stvar vlade“.

„Znači, od 2002. do danas vlada je imala svoje probleme. Ja se nadam, imam informacije, da će ove godine, negde do sredine godine ili možda čak ranije, u potpunosti biti izjednačene putarine za domaće i strane prevoznike“, rekao je Borović.

Odnos cene putarine domaćih i stranih vozila nekad je bio 1:14 . Ta razlika je u međuvremenu značajno smanjena, pa je putarina za strana vozila u proseku veća za oko 30 odsto.

Tome treba dodati i još jednu uslugu koju Srbija kao jedna od retkih zemalja naplaćuje. To je ulaz u zemlju i košta od 80 do 100 evra.

Pa u cemu je problem kada se zna za taj zahtev vec SEST godina?. Sta je radio izmedju ostalih nas cuveni ministar Velja, kada se recimo ovaj probem nije resavao?. Izgleda da se samo bavio onim svojim cuvenim "kraduckanjem"?. Koja nesposobnost i traljavost u poslu svih koje narod bira da normalizuju tu drzavu i obezbede normalne uslove za zivot svima.

Interesantno, kako bre Bratska zemlja Grcka da to uradi Srbiji pa vi Srbi ste se kunili u Grcku.

Bruka. Od 2002. najvljuju izjednacenje putarina i nista. To nigde u Evropi nema samo u Srbiji. Treba da nas zaobidju svi. Svake godine odlazu izjednacavanje jer ih EU tera na to i sada je dogorelo. Skuplje placaju i nasi ljudi koji zive u inostranstvu i koji za odmore dolaze u Srbiju. Sramota. Ujedno se i velike guzve stvaraju na naplatnim rampama Bubanj Potok i Nais umasto da se uvedu vinjete i na taj nacin smanje guzve a i sprece kradje i afere.

Ni ovi sada nisu bolji od Velje.Za sve cekaju poslednji cas onda imaju problem koji kao resavaju.

I koji su kao resili.Sve je to ista banda!Ko moze pasos u dzep i sto dalje od ove vukojebine,sto dalje...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.