ĐEVĐELIJSKI FRONT Potresni i dramatični prizori tokom izbegličkog proboja kordona

Izvor: Blic, 22.Avg.2015, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐEVĐELIJSKI FRONT Potresni i dramatični prizori tokom izbegličkog proboja kordona

Trenutak u kom su migranti nagrnuli na makedonske vojno-policijske snage na granici sa Grčkom kod Đevđelije obiluje dramatičnim prizorima koji savršeno ilustruju dramu hiljada izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana koji su spas iz ratom razorenih zemalja potražili drugde. Put ih je naveo na granicu Makedonije i Grčke, a tamo su ih čekali ovi potresni prizori.

Svetske agencije javile su da je "na hiljade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << migranata probili su policijski kordon u ušli su u Makedoniju iz Grčke kod Đevđelije.

Nastao je potpuni haos, a makedonski organi reda su, da bi održali privid mira, na masu ispalili šok bombe.

U tim događajima mnogi imigranti su povređeni, deca su razvodjena od roditelja, trudnice su padale u nesvest, ali mnogi su uspeli da pređu granicu.

Portparol MUP-a Makedonije Ivo Kotevski rekao je ranije danas Tanjugu da će svi migrant, koji se sada nalaze na ničijoj teritoriji, između Makedonije i Grčke, biti propušteni, a da policija samo vodi računa da to bude u grupama kako bi se izbegao stampedo.

Hladno vreme, kiša i vetar, danas su dodatno povećali dramu izbeglica na makedonsko-grčkoj granici, nedaleko od prelaza Bogorodica, nasuprot grčkom Evrozoni.

Izbeglice su prljave, izmučene, od policije traže da ih propuste, a od novinara pomoć i zaštitu. Najčešće se čuje dečji plač.

Plaču mala deca, dok ona starija na engleskom ponavljaju: Gospodine, pustite nas da pređemo.

Incidenata jutros nije bilo ali uslovi za njihov boravak na ničijoj zemlji su veoma loši. Na raspolaganju imaju desetak montažnih toaleta i cisternu sa vodom. Među migrantima su i jedna reportažna kola, stranih registarskih tablica.

Jutros su preko granice puštene samo tri osobe. Prema informacijama izveštača RTS-a, lokalni krijumčari kolima prevoze migrante.

Krenuo je treći voz iz Đevđelije od jučerašnjeg incidenta u kojem je policija intervenisala suzavcem, pri čemu je bilo i povređenih migranata.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.