DVOJICA GRKA POSLALA PISMO-BOMBU ANGELI MERKEL

Izvor: Kurir, 05.Nov.2010, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVOJICA GRKA POSLALA PISMO-BOMBU ANGELI MERKEL

ATINA - Dvojica mladih Grka koji su, kako se tvrdi, poslali niz malih bombi ambasadama i stranim državnicima, izazvavši krizu širom Evrope, koristili su običnu mešavinu baruta i izdubljene knjige.

Agencija AP, po izjavama istražitelja i uvidom u sudske spise je utvrdila da su, nastupajući kao pošiljaoci u ime vrha grčke Pravoslavne crkve, zamenika premijera i ministra finansija, jedan 22-godišnji student hemije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i jedan nezaposleni 24-godišnjak, kao se tvrdi, uspeli da pošalju eksplozivne pakete, jedan čak do Kabineta kancelara Nemačke Angele Merkel.

Niko nije povređen, a samo dva paketa-bombe su izašla iz Grčke. Većina od 14 koliko je nađeno do danas, bila je adresirana na strane amabasade u Atini, a jedan na predsednika Francuske Nikolu Sarkozija.

Svega dva su eksplodirala gde su pošiljaoci planirali, a grčke vlasti smatraju da su još jedan ili dva paketa i dalje negde među pošiljkama. Ipak, njihova akcija je pokazala mane evropske mreže za proveru bezbednosti pošiljki i izazvala pozive za uvođenje strože kontrole.

Policija je u centru Atine uništila paket adresiran na Ambasadu Francuske, a 48-časovnu zabranu slanja pošiljki u inostranstvo avionom ili kurirskim službama - koja ističe u ponoć, iskoristila za ponovnu proveru hiljada paketa. Vlasti kažu da smatraju da je jedan od osumnjičenih i privedenih, član ekstremne anarhističke grupe koja se za dve godine od izazivača sitnih požara, pretvorila u krupan bebednosni problem.

Grčki stručnjak za terorizam Meri Bosi je izjavila da paketi-bombe mogu biti deo evropske tendencije anarhista i antikapitalističkih grupa ogorčenih recesijom, za veću upotrebu nasilja. Ekstremistički napadi u Grčkoj su sve mnogoborojniji od 2008. kada su izbili nemiri izazvani pogibijom jednog dečaka od metka policajca. Ekstremisti grčke krajnje levice su 1980-ih i 1990-ih ubili više od 20 ljudi, većinom u direktnim, pojedinačnim atentatima.

Mada iskorenjene tokom poslednjih desetak godina, najefikasnije od tih grupa su inspirisale nekoliko malih radikalno anarhističkih i nihilističkih grupa da se nasiljem suprotstave kapitalizmu i svim oblicima državne vlasti.

Uprkos hapšenju 15-tak osumnjičenih ekstremista tokom poslednjih godinu dana, i uprkos, kako izgleda, primitivnosti njihovih metoda, te grupe su postale glavnina domaćeg politički motivisanog nasilja.

"Oni su potpuni amateri, ali vrlo maštoviti... njihov cilj je bio da to postane međunarodno i u tome su u potpunosti uspeli", rekla je Bosi. "Oni se nadaju da će Grčka biti vodeća po tom obliku borbe i motivisati druge ljude koji slično razmišljaju", rekla je ona.

Atinske bombe ne izgledaju kao da bi trebalo da nekoga ubiju. Policijski istražitelji i viši zvaničnici kažu da je u njima bilo po oko 70 grama baruta - osam kašika, verovatno izgrebano iz petardi, a upaljač su bile niti iz sijalica, povezane sa malom baterijom.

Detalji iz optužnice koju je video AP, opisuju kako su osumnjičeni bombaši pakovali svoje naprave: "Stranice jednog grčkog zakonika su isečene da bi se u tako nastao otvor sakrila improvizovana eksplozivna naprava, a knjiga je upakovana u plastični "puckavac" i u običan papir", piše u tom dokumentu.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Dvojica mladih Grka uzdrmala evropski sistem bezbednosti

Izvor: Blic, 05.Nov.2010

Dvojica mladih Grka koji su, kako se tvrdi, poslali niz malih bombi ambasadama i stranim državnicima, izazvavši krizu širom Evrope, koristili su običnu mešavinu baruta i izdubljene knjige. ..Agencija AP, po izjavama istražitelja i uvidom u sudske spise je utvrdila da su, nastupajući kao pošiljaoci...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.