DA LI TORNADO PRETI SRBIJI? I meteorolozi zbunjeni zbog vremena - Nemoguće je predvideti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021, 19:09

DA LI TORNADO PRETI SRBIJI? I meteorolozi zbunjeni zbog vremena - "Nemoguće je predvideti!"

Meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović objašnjava da su pljusak, grad i grmljavina normalne pojave tokom leta, jer su posledica nailaska tzv. "hladnog fronta".

Kad hladan vazduh nailazi na toplu sredinu, region, onda su tu najveći i najburniji procesi u atmosferi. Da li je to Češka, Skandinavija, Rusija, Grčka ili Srbija – nije bitno, objašnjava ističe Todorović i dodaje:

- Hladan vazduh se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << upravo nalazi u oblasti Alpa i Srednje Evrope i zato je tu bilo najžešćih grmljavinskih oblaka. Kod nas je juče bila prethodnica, dva, tri oblaka, naznaka da se povećava nestabilnost koja će danas biti izraženija nego juče. Uveče već stiže hladan vazduh kod nas, "hladni front".

Da li to znači da će tornado pogoditi i Srbiju? "Nemoguće je predvideti", kaže Todorović.

- To je ekstreman događaj, a prognoziranje takvog događaja je skoro nemoguće. Zavisi od tipa pojave. Kao kada su 2014. godine bile poplave, to može da se prognozira. RHMZ je pet, šest dana unapred najavio da će biti obilnih kiša. Kad je lokalno, izolovano, kao pojedini oblak, to je nemoguće. To niko u svetu ne može. To se sve prati, radarski i satelitski, ali ne zna se da li on može da dostigne tu ekstremnu vrednost, pa da pređe u tornado - napomnje Todorović za Sputnjik.

Da li naše podneblje može biti pogođeno jakim tornadom?

Od ove vremenske nepogode nije izuzeta ni Srbija – pre svega Vojvodina i planinski predeli, gde je tornado redak i sa mnogo manje snage.

Tamo gde je razorna snaga tornada velika, on za sobom ostavlja porušene kuće, prevrnute automobile, počupane bandere i drveće, a ni ljudske žrtve nisu nepoznanica.

Tornada se dešavaju u Evropi i to nije baš toliko retka pojava, ali se ne pojavljuju tako često kao što je to slučaj u Americi. U principu, pojava tih sistema daleko je manja od onoga što je situacija u SAD i što ljudi najčešće povezuju sa tornadom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.