Cipras razgovarao s ruskim patrijarhom Kirilom

Izvor: Akter, 09.Apr.2015, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras razgovarao s ruskim patrijarhom Kirilom

Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je danas u Moskvi s poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom

"Čestitam Vam na pobedi i iskreno se nadam da će Vaša vlada učiniti sve da očuva duhovne i moralne temelje svog naroda", rekao je Kiril Ciprasu, koji se izjašnjava kao ateista, iako vodi zemlju u kojoj je Pravoslavna crkva izrazito uticajna.

Kiril je dodao da "ne treba zaboraviti da biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << hrišćanin nije politička ideja".

Frans pres je ocenio da se Cipras tokom sastanka s ruskim patrijarhom smešio na "lukav i na trenutke ogorčen" način i da je delovao suviše "opušteno" naspram "zvaničnog" patrijarha.

Cipras je na sastanku rekao da njegov politički program ima sličnosti s crkvom, a to su "tolerancija, ljubav prema bližnjem i solidarnost".

Grčki premijer i deo njegove vlade položili su "civilnu" zakletvu posle dolaska na vlast i time prekinuli grčku tradiciju polaganja zakletve verskog karaktera. Grčka nije sekularna država, i u njoj Grčka pravoslavna crkva ima status zvanične državne crkve.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.