Cena nafte skočila posle odluke Bundestaga o pomoći evru

Izvor: Blic, 29.Sep.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena nafte "skočila" posle odluke Bundestaga o pomoći evru

Nafta je danas na svetskim berzama poskupela na blizu 82 dolara za barel posle odluke Nemačke da podrži pomoć prezaduženoj Grčkoj i zajedničkoj evropskoj valuti.

Cena referentne nafte povećana je za 53 centa, na 81,74 dolara za barel u elektronskoj trgovini na njujorškoj produktnoj berzi. U Londonu, sirovi Brent za isporuku u novembru poskupeo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 59 centi, na 104,40 dolara.

Cena nafte je početkom ove sedmice znatno povećana zbog utiska da Evropska unija bolje upravlja dužničkom krizom.

Analitičari smatraju da će cena sirove nafte nastaviti da osciluju zbog neizvesnosti da li svetska privreda klizi u novu recesiju.

Sirova nafta je pojeftinila oko 15 odsto od sredine jula i 26 odsto je jeftinija u odnosu na najvišu cenu zabeleženu ove godine, 113.93 dolara za barel, koliko je koštala 29. aprila.

Nemački parlament podržao je danas predlog o reformi Evropskog fonda za finansijsku stabilnost.

Povezane vesti: Nemački parlament podržao reforme evrofonda za stabilnost Hejg: Evro je zgrada u plamenu iz koje nema izlaza Obama: Evropa nema rešenje za oporavak finansijskog sistema Obama: Evropska kriza plaši svet Eksperti: Eventualni bankrot Grčke ne zaobilazi Srbiju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.