Bugarska i Grčka izrazile podršku nastojanjima zemalja zapadnog Balkana za prijem u EU

Izvor: Southeast European Times, 13.Dec.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska i Grčka izrazile podršku nastojanjima zemalja zapadnog Balkana za prijem u EU

Šefovi diplomatija Bugarske, Grlčke i Srbije usvojili su u subotu zajedničku deklaraciju u kojoj se podržavaju nastojanja svih zemalja zapadnog Balkana za prijem u EU.

13/12/2010

(Trud, 24 časa, Emg.rs, B92, Hurijet – 12.12.2010; AFP, AP, The Sofija eho, Sofijska novinska agencija, ANA-MPA, BNR, Dnes.bg, Sinhua, zvanična internet strana Vlade Srbije, zvanična internet strana Ministarstva inostranih poslova Bugarske – 11.12.2010)

Ministri >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << inostranih poslova Bugarske, Grčke i Srbije Nikolaj Mladenov, Dimitris Drucas i Vuk Jeremić obećali su u subotu (11. decembra) da će raditi zajedno u pravcu pridruživanja zemalja zapadnog Balkana EU.

„Evropska integracija regiona je jedini način za jačanje demokratije i učvršćivanje vladavine zakona, stabilnosti i prosperiteta za sve u jugoistočnoj Evropi“, naglašava se u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj tokom trilateralnog sastanka ministara u Sofiji.

U dokumentu se takođe podržava predlog Atine kojim se poziva da se odredi vremenski rok za prijem zemalja Balkana u 27-članu Uniju tokom predsedavanja Grčke EU, u prvoj polovini 2014. godine.

Cilj takozvane inicijative Agenda 2014 je da se „ohrabre i mobilizuju“ zemlje u regionu da postignu „opipljiv napredak u procesu pridruživanja u izvodljivom roku, na osnovu određene mape puta“, navodi se u deklaraciji.

Uz konstataciju da zemlje koje se nadaju prijemu u EU moraju u potpunosti da se pridržavaju osnovnih vrednosti, principa i standarda bloka, takođe se ističe da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ključni za napredak zemalja koje teže prijemu.

„Striktno poštovanje svih kriterijuma i uslova pridruživanja ostaje preduslov za uspešnu evropsku integraciju svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata“, navodi se u deklaraciji.

Posebno izražavajući nedvosmislenu podršku nastojanjima Srbije za prijem u EU, Bugarska i Grčka su takođe obećale da će pomoći svom susedu u pridruživanju Uniji.

„Ponavljamo svoju potpunu posvećenost i punu podršku budućnosti Srbije unutar evropske porodice“, izjavio je Drucas novinarima na zajedničkom brifingu sa bugarskim i srpskim kolegom, održanim posle razgovora.

On je takođe rekao Jeremiću, kako prenose mediji, da bi Srbija mogla da se pridruži EU 2018, što bi se podudarilo sa prvim bugarskim predsedavanjem blokom i 100. godišnjicom okončanja Prvog svetskog rata.

Jeremić je rekao da se nada da će njegova zemlja biti zvanično priznata kao kandidat za prijem u EU i da će početi pregovore o članstvu već sledeće godine.

„Ovo bi mogla da bude godina kada Hrvatska okončava svoje razgovore i godina u kojoj Srbija počinje svoje razgovore“, preneo je AFP njegovu izjavu. Srbija će, dodao je, „vrlo naporno raditi da osigura da se to dogodi 2011. godine“.

Sledeća godina će, prema Mladenovljevim rečima, biti kritična za težnje svih zemalja zapadnog Balkana vezane za članstvo u bloku, jer će morati da preduzmu važne korake u pogledu svog procesa integracije.

Posle sastanka u subotu, Drucas je rekao novinarima da bi Grčka volela uskoro da vidi Makedoniju u EU.

„To je ono na čemu radimo i takođe se nadamo da Skoplje shvata šta mora da se učini da bi nam se pridružili u evropskoj porodici“, rekao je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.