Brisel: Još 50.000 mesta za izbeglice u Grčkoj

Izvor: Blic, 26.Okt.2015, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Još 50.000 mesta za izbeglice u Grčkoj

Grčka se obavezala da otvori dovoljno prihvatnih centara za smeštaj 30.000 izbeglica do kraja godine, dok će Ujedinjene nacije obezbediti u Grčkoj još 20.000 mesta, saopštio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

- Povećaćemo prihvatne kapacitete u Grčkoj i zapadnom Balkanu - rekao je Junker posle mini samita 11 lidera Evropske unije u Briselu.

- Zemlje pogođene izbegličkom krizom moraju da razgovaraju jedna sa drugom, da asrađuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi izbeglice duž granica bile tretirane ne human način i kako bi se izbegla humanitarna tragedija u Evropi. Zbog toga smo se mi danas ovde dogovorili oko 17 tačaka plana za koji se nadamo da će nam pomoći u rešavanju ovog gorućeg pitanja - naveo je Junker, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Lideri su se složili da države stalno moraju razmenjivati informacije i da za to treba napraviti posebnu kontakt tačku kako bi lakše kontrolisati kretanje i priliv izbeglica. Takođe, mora se ograničiti kretanje izbeglica, odnosno one ne bi trebalo da da prelaze ilegalno granice drugih zemalja, a navodi se i da treba povećati kapacitete za smeštaj i sve ostale potrepštine.

Takođe, ovim planom je predviđeno da Grčka poveća broj izbeglica koje će primiti do kraja godine na 30.000, kao i da sarađuje sa UNHCR da obezbedi pomoć za još 20.000 izbeglica. Predviđena je i saradnja sa finansijskim instucijama koje bi pmogle rešenje izbegličke krize, kao i jačanje saradnje svih država koje pogađa kriza.

Lideri su se dogovori da je neophodno aktivirati i akcioni plan EU i Turske, potpuno koristiti dogovor o readmisiji između EU i Turske, kao i nastaviti sa procesom vizne liberalizacije.

Fronteks će vršiti registraciju izbeglica u Grčkoj, a nadgledaće granične prelaze i registraciju na tačkama prelaza između Srbije i Hrvatske, dok će 400 policajaca biti raspoređeno u Sloveniji, kroz narednih nedelju dana.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DOGOVOR LIDERA Fronteks na srpsko-hrvatskoj granici, u Grčkoj još 50.000 mesta za izbeglice

Izvor: Blic, 26.Okt.2015

Grčka se obavezala da otvori dovoljno prihvatnih centara za smeštaj 30.000 izbeglica do kraja godine, dok će Ujedinjene nacije obezbediti u Grčkoj još 20.000 mesta, saopštio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker...- Povećaćemo prihvatne kapacitete u Grčkoj i zapadnom Balkanu - rekao...

Nastavak na Blic...

Brisel o izbegličkoj krizi: Usporavanje, zadržavanje i veća kontrola

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2015

Na samitu Evropska unija i Zapadni Balkan u Briselu je u nedelju uveče dogovoreno da se duž puta migranata od Grčke preko Zapadnog Balkana i članica EU, uspostavi 100.000 mesta za zbrinjavanje izbeglica u vreme nadolazeće zime, a od čega će 50.000 mesta biti na Zapadnom Balkanu...Tako su kasno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Brisel: Još 100.000 mesta za izbeglice na Balkanu

Izvor: NTV.rs, 26.Okt.2015

BRISEL – Grčka se obavezala da otvori dovoljno prihvatnih centara za smeštaj 30.000 izbeglica do kraja godine, dok će Ujedinjene nacije obezbediti u Grčkoj još 20.000 mesta, saopštio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.. „Povećaćemo prihvatne kapacitete na 100.000 mesta u Grčkoj...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.