Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Feb.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blumberg: Posle sporazuma Grčke i Severne Makedonije, pritisak sada na Vučiću

Pošto su Grčka i Severna Makedonija rešile dugogodišnji spor oko imena bivše jugoslovenske republike, međunarodni pritisak je sada prebačen na predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji treba da radi na postizanju sporazuma s kosovskim liderom Hašimom Tačijem, ocenjuje agencija Blumberg.

To će, navodi Blumberg, obema stranama omogućiti članstvo u EU i, bar kad je reč o Kosovu, u NATO.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Blumberg prenosi i Vučićeve izjave na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, održanoj od petka do nedelje, da i on i Tači znaju šta žele i da dogovor "nije tako daleko kako deluje".

Agencija dodaje da Vučić kao lider zemlje koja ima ključnu ulogu u regionu u geopolitičkoj borbi Rusije i Zapada za uticaj, nema iluzija da će taj proces biti lak.

Vučić je rekao, navodi Blumberg, da će rešavanje kosovskog problema biti "teže od pakleno teškog", da je u poređenju s tim okončanje grčko-makedonskog spora bilo lako, i da će i on i Tači morati da objasne biračima da nijedna strana neće dobiti sve što želi.

Dok je Vučić rekao da je vreme da se postigne dogovor o Kosovu, Tači je u Minhenu kazao da želi da veruje da će sporazum biti postignut ove godine, navodi američka agencija.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Rešenje spora uticaće pozitivno na otvaranje pregovora"

Izvor: B92, 18.Feb.2019

Rešenje dugogodišnjeg spora Grčke i Severne Makedonije pozitivno će uticati na otvaranje pregovora bivše jugoslovenske republike sa EU...To je izjavila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini...Mogerini je na konferenciji za novinare kazala da je to pozitivan korak,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.