Kartugalos: Zapadni Balkan ne sme da bude crna rupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2019, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kartugalos: Zapadni Balkan ne sme da bude crna rupa

Grčka podržava proširenje EU na zapadni Balkan, jer je to u grčkom nacionalnom interesu ali i u interesu ostalih balkanskih zemalja, kaže Jorgos Kartugalos, zvaničnik Sirize i donedavni šef grčke diplomatije.

U intervjuu za današnju Politiku objašnjava da bi snažnije mogli da se promovišu regionalni interesi kada bi ceo Balkan bio u Evropskoj uniji, onako kako svoje regionalne interese >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promovišu recimo zemlje Višegradske grupe ili nordijske zemlje.

On ističe da je podrška zapadnom Balkanu konstanta grčke politike, te navodi da je mnogo puta u Savetu Evrope govorio o tome da su Srbija i Crna Gora najdalje odmakle i da su ispunile gotovo sve kriterijume, ali kritikuje poslednju odluku ES da ne odredi datum početka pregovora Albaniji i Severnoj Makedoniji.

"To je bila istorijska greška jer pokazuje da se ne možete sto odsto pouzdati u ono što vam kaže EU", kaže Kartugalos i napominje da reformisanje EU koje zahteva Francuska nije u sukobu sa širenjem Unije.

Upitan da li je kao ministar trpeo američke i evropske pritiske zbog kineskih investicija, kaže da je na pitanje Amerikanaca o tome šta to Grci rade s Kinezima odgovarao uvek da je obim kineskih investicija u njegovoj zemlji u poređenju s ulaganjima u zemlje iste veličine poput Švedske ili Portugalije, relativno mali, a da je najviše kineskog novca otišlo u luku Pirej. To su, dodaje, čisto komercijalna ulaganja bez ikakve bezbednosne pretnje.

"Podsetio sam Amerikance da je Grčka zbog krize izgubila investicije vredne sto milijardi dolara i pitao ih dali oni sami to mogu da nadoknade. Naravno da je odgovor bio da ne mogu. Nije u suprotnosti s interesima EU ako imamo dobre odnose sa ostalim zemljama. Naprotiv, to je grčki doprinos EU", poručuje sagovornik Politike.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Grčka podržava proširenje EU na zapadni Balkan

Izvor: Blic, 02.Dec.2019

Grčka podržava proširenje EU na zapadni Balkan, jer je to u grčkom nacionalnom interesu ali i u interesu ostalih balkanskih zemalja, kaže Jorgos Kartugalos, zvaničnik Sirize i donedavni šef grčke diplomatije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.