Narodna biblioteka Stevan Sremac u Nišu obeležila 145 od osnivanja

Izvor: JuznaSrbija.info, 13.Maj.2024, 18:37

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu obeležila 145 od osnivanja

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu obeležila je značajnu godišnjicu - 145 godina od svog osnivanja, čime se ponosi kao jedna od najstarijih kulturnih institucija u Nišu i prvih javnih biblioteka na jugu Srbije.
Ova biblioteka, čiji koren datira iz 1879. godine, proslavila je ovu važnu prekretnicu svečanom akademijom u Svetosavskom domu.
Osnivačka priča biblioteke je inspirativna i bogata. Jeronim Jovanović, niški vladika, testamentom je zaveštao svoju kuću, novac i ličnu biblioteku kako bi se osnovala javna biblioteka. Nakon dugog sudskog procesa, biblioteka je svečano otvorena 19. septembra 1904. godine. Njena istorija takođe obuhvata i značajne donacije, poput one od Jovana Sremca,...

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.