Zapad postavlja novi ultimatum Gadafiju

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2011, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad postavlja novi ultimatum Gadafiju

15.04.2011. - Pariz i London insistiraju na obnovi aktivnog učešća avijacije SAD u Libiji

Zapad namerava da nastavi vojnu operaciju Libiji dok Moamer Gadafi ne da ostavku. Ovo stoji u zajedničkom članku lidera SAD, Francuske i Velike Britanije, objavljenom u petaku listovima Tajms, Figaro i Vašington post.

Barak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Obama, Nikola Sarkozi i Dejvid Kameron izjavili su da Moamer Gadafi pokušava da uništi sopstveni narod, što znači, on treba da ode, da ode zauvek, kako oni kažu. NATO i snage koalicije deluju u ime UN, koristeći mandat, ističu lideri tri zemlje.

Juče je predsednik Dmitrij Medvedev na samitu BRIKS u kineskom Sanjjau izrazio svoj odnos prema dejstvima zapadne koalcije u Libiji.

Rezolucije SB UN treba da budu ispunjene u skladu sa njihovim slovom i duhom, a ne sa onim proizvoljnim interpretacijama koje čine pojedine države. Složili smo se na zatvaranje vazdušnog prostora iznad Libije, i samim tim na sprečavanje osnove za intenziviranje konflikta. Dobili smo u suštini vojnu operaciju koja se za sada vodi ne na kopnu, ali se vodi u vazduhu. A u rezoluciji UN o tome ništa nije rečeno. Nju treba poštovati, a ne činiti pokušaje prekoračenja mandata.

Samit BRIKS pozvao je da se prekine svako nasilje u Libiji. Potrebna su ne bombardovanja, već hitni pregovori, smatraju lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Već pošto je samit BRIKS pozvao na odustajanje od vojnog rešavanja libijskog problema u korist političko-diplomatskog, pojavila se izjava NATO-a. Usvojili su je u Berlinu ministri inostranih poslova zemalja Severnoatlantske alijanse. Svoje potpise ispod dokumenta postavili su predstavnici Jordana, Katara, Maroka, Švedske, Ukrajine i UAE, uključeni u vojnu misiju u Libiji. U izjavi se govori direktno da je cilj operacije svrgavanje Gadafija, ali se podvlači da se njegov režim lišio svake legitimnosti.

Avioni američkog ratnog vazduhoplovstva već 10 dana ne učestvuju u borbenim dejstvima u Libjii i vrše samo izviđačke letove, punjenje gorivom u vazduhu i ometanje radiostanica Gadafijevih trupa. Međutim Pariz i London insistiraju na obnovi aktivnog učešća avijacije SAD u Libiji. Oni smatraju da je upravo smanjenje intenziteta vazdušnih napada omogućilo Libijskoj vojsci da nastavi ofanzivne akcije protiv pobunjenika.

Izvor: Zapad namerava da nastavi vojnu operaciju Libiji dok Moamer Gadafi ne da ostavku. Ovo stoji u zajedničkom članku lidera SAD, Francuske i Velike Britan
Pogledaj vesti o: Libija,   NATO skup,   Moamer Gadafi,   Vašington,   London

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.