Počeo 13. Kustendorf

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 13. Kustendorf

Selo Drvengrad na brdu Mećavnik na Mokroj Gori 13. put je mesto susreta mladih filmskih stvaralaca i iskusnih sineasta. Obraćanjem ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i osnivača festivala reditelja Emira Kusturice, večeras je počeo ovogodišnji, 13. po redu Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf.

 


"Poslednjih trinaest godina filmsko-muzički festival Kustendorf snagom svoje inspiracije obasjava čitav svet. Ne znamo da li će film >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i umetnost spasiti svet, ali nam ostaje da verujemo da hoće. Sa željom da svetlo sa Mećavnika sija dugo godina unapred, proglašavam ovaj Festival otvorenim", zaključio je Vukosavljević.

Emir Kusturica podvukao je da autorski film postaje svojstvo festivala, da u Srbiji i srpskim bioskopima autorski film ne postoji.

"Između Netfliksa i Jutjuba, kao i miliona serija, autorski film će opstati u formi u kojoj je opstala opera", kazao je osnivač festivala Emir Kusturica.

U takmičarskom programu ove godine je 21 film od ukupno 722 ostvarenja pristigla na konkurs "Kustendorfa". Kusturica je ovogodišnje izdanje posvetio rediteljima.

U skladu sa tim najstariji živi velikan ove profesije Puriša Đorđević predstaviće se kroz retrospektivu svojih najznačajnijih ostvarenja.

A u Drvengrad stiže i italijanski reditelj Paulo Vinci koji je ujedno i član žirija.

Francuski direktor fotografije Mišel Amatje odlučiće o nagradi za najbolju kameru "Vilko Filač".

Uz projekciju pobednika kanskog programa "Izvestan pogled" filma "Nevidljivi život" reditelja Karima Anjuza, kao i dobitnika "Zlatnog medveda" u Berlinu ostvarenja "Sinonimi" Nadava Lapida, biće predstavljeni neki od najuspešnijih filmova protekle sezone, a njihovi autori održaće radionice.

U muzičkom programu nastupiće, između ostalih, pop rok folk sastav "Hejtersi" iz Severne Makedonije, "Džambo Aguševijar orkestar", kao i Dejan Petrović Big bend i novosadski "Lav Hantersi".

Dobitnici Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta 13. Kustendorfa biće poznati u subotu, 18. januara.


Pogledaj vesti o: Filmski Susreti Niš

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.