Ministarstvo: Tužićemo NKC ako ne vrate pare za “Filmske”

Izvor: JužneVesti.com, 02.Sep.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Tužićemo NKC ako ne vrate pare za “Filmske”

Zbog toga što Niški kulturni centar još uvek nije vratio skoro 3 miliona koje Ministarstvu kulture duguje za organizaciju prošlogodišnjih “Filmskih susreta”, iz ove institucije najavljuju da će tužiti NKC ukoliko ne izmiri svoje obaveze.

NKC je za “Filmske” 2014. godine dobio od Ministarstva 5 miliona dinara. Međutim, iako su za zakup filmova dobili 3 miliona, njih su bez saglasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Ministarstva potrošili na nabavku opreme, za koju im je već bilo odobreno 500.000. Tada im je naloženo da 2,7 miliona koje su nenamenski utrošili, kao i 300.000 koje nisu potrošili, vrate u državni budžet.

Pošto novac do danas nije vraćen, ne samo da je NKC ostao i bez predviđenih 2,3 miliona koje je trebalo da dobije ove godine, već iz Ministarstva prete i tužbom.

U slučaju da ne izmire dugovanja, Ministarstvo kulture i informisanja pokrenuće postupak pred nadležnim sudom za povraćaj novca u budžet - kažu u Ministarstvu.

Čak i da su nam se blagovremeno obratili sa zahtevom za prenamenu sredstava po kojem bi taj novac umesto na zakup opreme potrošili na zakup filmova, imali bismo osnova da posumnjamo u stvarnu visinu iznosa namenjenog za te usluge - dodaju u ovoj instituciji.

Osim toga, pozivaju direktorku NKC-a Bojanu Simović da odgovori i zašto NKC nije novac potrošio u skladu sa ugovorom potpisanim sa Ministarstvom i na osnovu čega su odlučili da prekrše ugovor i samovoljno izvrše prenamenu sredstava.

Kako je direktorka NKC-a Bojana Simović ranije izjavila za “Južne vesti” novac nije nenamenski potrošen jer je potrošen za “Filmske susrete” za šta, kaže, postoje ugovori i računi.

Međutim, kako je objasnila, stavka “zakup filmova” se našla u tekstu projekta greškom zaposlenih u NKC-u, s obzirom da se filmovi čiju je proizvodnju finansiralo Ministarstvo više ne zakupljuju.

U ugovoru sa Ministarstvom nisu bili određeni tačni iznosi za svaku stavku ponaosob pa smo smatrali da taj novac možemo da rasporedimo na drugi način bez saglasnosti. Priznajemo da je to možda bila naša greška, ali napominjemo da nismo hteli da nenamenski potrošimo novac, već da na najbolji mogući način organizujemo ovaj festival - navela je Simovićeva.

Međutim, Ministarstvo im pare ove godine nije uplatilo, jer nisu vratili ove od prošle godine.

Kako kažu u ovoj instituciji, još uvek postoji šansa da, ukoliko izmire svoja dugovanja dobiju i ovogodišnjih 2,3 miliona za festival iako su oni završeni pre nekoliko dana.

Ako ne vrate, dodaju, milioni odobreni NKC-u na konkursu biće vraćeni u državni budžet, a slučaj će verovatno završiti na sudu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.