Milošu Bikoviću nagrada Gran pri “Naisa” na 53. Festivalu glumačkih ostvarenja

Izvor: JUGpress.com, 01.Sep.2018, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošu Bikoviću nagrada Gran pri “Naisa” na 53. Festivalu glumačkih ostvarenja

NI{

Miloš Biković proglašen dobitnik je nagrade Gran pri „Naisa“ na upravo završenom 53. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg fillma Filmski susreti u Nišu. Ovakvu odluku doneo je žiri u sastavu Ana Sofrenović, Tihomir Stanić i Bojana Maljević. Najviše priznanje Bikoviću je pripalo za ulogu momka sa one strane zakona Petra Maraša u filmu “Južni vetar”  Miloša Avramovića.

Miloš Biković, koji je bio prvog dana Festivala , kada je proglašen >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za glumca večeri, ovoga puta nije mogao da se pokloni niškoj publici i preuzme priznanje jer u Rusiji snima novi film. On e zato  na originalan način zahvalio žiriju i Nišlijama. Poslao je nesvakidašnju poruku :

” Drage Nišlije, poštovane kolege dragi prijatelji. Veliko hvala. Ja, nažalost, nisam u mogućnosti da dođem da sa vama podelim radost i da vam lično  kažem da sam počastvovan jer se nalazim u nekom selu u Rusiji 400 kilometara od… ničega. Ali zato, pošto me Rusi nisu pustili, ja sam ih naterao da odigramo jedno kolo za vas. Da podelimo radost”, , rekao je Biković. On je dodao da “Kome god od kolega da ste dolelili nagradu, ne biste pogrešili. Postoji još jedan momenat zbog koga sam dirnut. Biti priznat u svojoj zemlji i doprinositi razvoju njene kulture osećam kao unutarnji poziv, ali to je ujedno i podvig. Danas ste me potvrdili da sam na dobrom putu”.

Potom je pred kamerama sa ekipom glumaca sa kojima snima film zaigrao srpsko kolo. Ovoje naišlo na oduševljenje i gromoglasan aplauz publike koja je ovacijama pozdravila  nosiova nagrade Gran pri “Naisa” 2018.

Ana Sofrenović, predsednica žirija, obrazlažući je odluku da Biković ponese prestižno priznanje rekla je da je on “glumac koji u svojoj ulozi pokazao izuzetnu glumačku zrelost i veštinu, kao i smelost i rešenost da zaigra nesvakidašnji karakter za njegov dosadašnji glumački opus – mladića sa margine društva kroz čiju subdinu se ogleda sva beznadežnost društva u kojem živi i skupa cena pogrešnih životnih izbora darovitih i sposobnih mladih ljudi “.

Film „Južni vetar“ osvojio je čak četiri nagrade na ovogodišnjim 53. Filmskim susretima u Nišu.

Sofrenović je rekla da je teško  svojim kolegama davati nagrade, ali “s druge strane i nije”.

“Mi smo jedan vrlo srećan žiri koji je gledao divne glumce. Ovogodišnja tendencija je to što se pojavilo, mnogo mladih glumaca i mlađe generacije koje su napravile iznenađenje, i u odabiru i u načinu kako su odigrali svoje uloge. Važno je da snimamo i važno je da glumci igraju. To je bitnije i važnije od bilo koje nagrade”.

Nagrada Car Konstantin pripala je Radovanu Vujoviću za ulogu Aleksandra u filmu “Izgrednici”.

” Zaista mi je velika čast što sam dobio ovu nagradu i prilično sam srećan, hteo bih da se zahvalim svima koji su radili na ovom filmu, kolegama ekipi, režiji produkciji i da pozdravim moju babu koja gleda ovo uživo u prenosu”,  rekao je Vujović koji je dobio veliki aplauz.

Nagradm Carica Teodora nagrađena je glumica  Marta Bjelice za ulogu Teodore u istom filmu “Izgrednici”.

Povelja za izuzetnu mušku ulogu pripala je Mladenu Sovilju, za ulogu Danila u filmu “Izgrednici”.

” Voleo bih da se zahvalim niškoj publici zato što toliko vole i podržavaju filmsku umetnost pre svega kao i ekipi filma – rekao je on.O

Povelja za izuzetnu žensku ulogu dodeljena je Mariji Pikić za ulogu Marije u filmu “Meso” Saše Hajdukovića.

Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu dodeljena je glumici Olgi Odalović za ulogu Radojle u filmu “Patuljci sa naslovnih strana”  Milorada Milinkovića,

Miodrag Radonjić dobio je priznanje za najbolju mušku epizodnu ulogu Baća u filmu Južni vetar.

Najbolji debitant je Luk Grbić za ulogu Nenada Maraša u “Južnom vetru”.

Specijalna priznanja za izuzetna glumačka ostvarenja  dodeljena su glumcima Seabastijanu Kavaci (filmu “Eederlezi rajzing”), Faketi Salihbegović Avdagić (“Meso”) i Emiru Hadžihafisbegoviću (“Žaba”).

” Hvala što ste pogledali film, hvala vam što poštujuete ovaj festival. Hvala što volite glumce. Ovo je grad koji jako volim i ta energija Niša i publike je nešto što je predragoceno i volim vas sve”,  rekao je Hadžihafisbegović.

” Pošto se ova nagrada dodeljuje za najboljeg stranog glumca u regionu treba da priznam da sam se u Sloveniji više puta osećao strancem nego ovde” , rekao je Kavaca.

Glumac Srđan Žika Todorović dobitnik je nagrade “Milorad Mandić Manda” za najbolje ostvarenu komičnu ulogu u celokupnoj filmskoj produkciji u proteklih godinu dana. Ovaj glumac imao je zapažene uloge u filmovima  “Prokleti pas” i “Južni vetar”.

”Hteo sam samo da kažem da mi je velika čast što sam primio ovu nagradu. I to je samo moj mali doprinos da se još jednom podsetimo Mande, velikog čoveka, divnog prijatelja i glumčine. Manda nije bio komičar, on je bio glumčina. Ja sam sa Mandom bio na klasi četiri godine, delili smo i dobro i zlo i za njega me vezuju neke neizbrisive uspomene koje će nadam se ostati večno u mom malom mozgu. Hvala vam puno”, rekao je Todorović.

Nagrada “Milorad Mandić Manda” je ustanovljena prošle godine na inicijativu Radoša Bajića. “Blic” i kompanija “Ringier Axel Springer”uz “Contrast Studios” i porodicu Mandić, podržali su ovu ideju.  Prvi dobitnik, prošle godine, bio je Nikola Kojo.

Svim nagrađenima pripao je i novčani iznos.

Gran pri Naisa pobedniku donosi 350.000 dinara, Car Konstantin i Carica Teodora po 280.000 dinara, Povelja za izuzetnu ulogu 180.000 dinara, kao i prošle godine, a nagrade za epizodnu ulogu i debitanta iznose po 120.000 dinara.

Festival se završio na isti način na koji je počeo – velikim vatrometom. Nakon svečane podele nagrada usledile su projekcije pilot serije “Koreni” i dokumentaraca o Desimiru Stanojeviću “Život je mjuzikl” i “Neprilagođeni filmski grof” o reditelju Milu Đukanoviću.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Uz veličanstven vatromet, završeni "Filmski susreti" u Nišu, Miloš Biković, dobitnik glavne nagrade "Gran pri Naisa"

Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Sep.2018

Sinoć su na svečanom zatvaranju 53. "Filmskih susreta", dodeljene nagrade najboljim srpskim i glumcima iz regiona...Goste je na početku svečanog zatvaranja pozdravio Uroš Parlić, predsednik Saveta "Filmskih susreta" u Nišu i direktor Turističke organizacije Niš, istakavši da je ovogodišnji...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.