Izvor: JUGpress.com, 10.Okt.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi „Mekika fest“ u parku Svetog Save

                  NIŠ

                        Niš je dobio novu manifestaciju – „Mekika fest“, koji počinje u petak, 11. oktobra, u parku Svetog Save, a na njemu će učestvovati desetak proizvođača mekika i krofni. Svečeno otvaranje je u 20 sati, ali sve počinje kulturno-umetničkim programom u 18 sati. Manifestacija traje tri dana i zatvara se u nedelju, 13.oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kada će biti dodeljene nagrade najaboljim učesnicima. Organizatori ove manifestacije su  Unija pekara iz Niša zajedno sa sekcijom proizvođača mekika i proizvoda od istog testa.

                         „Ideja da pokrenemo ovu manifestaciju rodila se na Danima bureke koji su letos održani u Nišu“, kaže Bratislav Vukadinović. „Tada je Dragiša Pavlovski gostovao kao proizvođač mekika i nekako smo se svi složili da bi mogla da se održi i ova manifestacija jer, posle bureka, mekike su najtraženiji pekarski proizvod za duračak, a kupuje se i tokom celog dana. Onda nam se  javio veliki broj proizvođača mekika za zahtevom da i oni žele da se predstave kao i proizvođači bureka. Mi smo pristali da im izađemo u susret, a Niš je tako dobio novu manifestaciju“.

                  Bratislav Vukadinović dodaje da će  na prvom „Mekika festu“ učestvovati desetak učesnika, a među njima će biti proizvođači mekika iz Svrljiga, Knjaževca i Pirota.

                  „ Naša ideja je bila da manifestacija bude međunarodnog karaktera ali zbog brzine organizovanja gosti iz Grčke, Bugarske i Makedonije ne mogu da dođu. Već od iduće godine, jer planiramo da ova manifestacija bude međunarodna, očekujemo i goste iz drugih zemalja“, kaže Vukadinović.

                         Među onima koji će se pojaviti na manifestaciji je i Dragiša Pavlovski koji proizvodi mekike.

                          „Dugo se  bavim proizvodnjom mekika, a zanat sam naučio od svog oca sa kojim sada zajedno radimo“, kaže Dragiša Pavlovski. „Mekike pravimo na isti način kao i pre mnogo godine. Najbolje je da se prži na ulju, a možda je i u tome tajna“.

                          Dragiša ne zna tačno kada su mekike nastale, ni da li su „rođene“ baš u ovom kraju, ali zna  da se sada dobro prodaju.

                             Manifestacija počinje u petak svečanim otvaranjem u 20 sati. Otvoriće je predsednik GO Medijana Nebojša Kocić, ali program će početi već u 18 sati kulturno umetničkim programom. Pokrovitelj manifestacije je Grad  Niš, generalni pokrovitelj je GO Medijana, a veliku zahvalnost organizatori duguju i ostalim pokroviteljima a to su GO „Crveni Krst“, GO „Palilula“ i „Milk Hausu“ koji ima strateški ugovor sa Unijom pekara.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.