Otvoren 52. FEST u Beogradu: Pogledajte ko je sve prošetao crvenim tepihom

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 21:34

Otvoren 52. FEST u Beogradu: Pogledajte ko je sve prošetao crvenim tepihom

Međunarodni fimski festival FEST u svom 52. izdanju svečano je otvoren večeras u Mts Dvorani i trajaće do 3. marta.

Ovogodišnji FEST je otvorio kratkometražni igrani film "Još jedan dan" prema scenariju i u režiji glumca Radivoja Raše Bukvića, posvećen njegovoj baki koju tumači Mira Banjac.

Nakon tog 15-minutnog ostvarenja, prikazan je dugometražni američki film “Bartonova akademija” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (The Holdovers) Aleksandra Pejna, kandidat za Oskara 2024. Voditelji ceremonije otvaranja FEST-a bili su glumci Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović. Oni su podsetili da Glavni takmičarski program 52. FEST-a čini 17 filmskih ostvarenja, od kojih je više kooprodukcija, a dolaze iz Francuske, Nemačke, SAD, Srbije, Hrvatske, Švajcarske, Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Belgije, Argentine, Brazila, Luksemburga, Čilea, Španije, Belgije, Mađarske, Kine, Singapura, Izraela, Katara i Palestine.

Najbolji film iz ove selekcije osvojiće priznanje Beogradski pobednik, a biće dodeljene i nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu žensku ulogu, glavnu mušku ulogu kao i najbolji debi.

Osim njih, dodeliće se i nagrade "Nebojša Đukelić" za najbolji regionalni film, "Milutin Čolić" lista "Politika" za najbolji srpski film, kao i nagrada žirija "Fedeora" za najbolji evromediteranski film u Glavnom takmičarskom programu. Glumac i od sada reditelj Radivoje Raša Bukvić, ujedno predsednik petočlanog internacionalnog žirija za Takmičarski program, predstavio je članove svog tima - hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar, scenaristkinja Biljana Maksić i glumac i rok muzičar Marko Grabež.

Večeras je na otvaranju bio i kratak muzički program kada je domaća alternativna elektro rok grupa "Artan Lili" izvela svoje hitove "Ako stanemo tu" i "Nije svejedno".

U segmentu "FEST In Memoriam", na platnu su prikazani svi domaći i svetski filmski umetnici koji su nas napustili u proteklih godinu dana - glumac i pisac Žarko Laušević, scenarista i reditelj Srđan Koljević, makedonski glumac Meto Jovanovski, scenarista, glumac i režiser Milan Jelić, producentkinja Tea Korolija, glumci Tanasije Uzunović i Gojko Šantić, kompozitori Zoran Erić i Radoslav Graić, književnik i scenarista Dragoslav Mihailović, filmski urednik i muzičar Robert Nemeček i drugi.

Od američkih, evropskih i svetskih imena sedme umetnosti, na platnu su prikazani ovi važni stvaraoci - glumci Rajan O'Nil, Metju Peri, Majkl Gambon, Tom Vilkinson, Tom Sajzmor, Džulijan Sands, Trit Vilijams, Glenda Džekson, Andre Brauger, Lens Redik, Alan Arkin, književnici i scenaristi Milan Kundera i Kormak MekKarti, pevači i glumci Hari Belafonte i Tina Tarner, reditelji Norman Džuison i Vilijam Fridkin, scenarista Bo Goldman. Voditelji Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović su naglasili da publiku čeka bogat program od 108 filmova, od kojih je 48 ekskluzivno selektovano samo za FEST.

Počasna nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena reditelju Želimiru Žilniku, kao i iranskom režiseru i scenaristi Asgaru Farhadiju.

Flmovi će se prikazivati u sedam bioskopa - Mts Dvorana, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Cineplex Ušće, Cineplex Galerija Belgrade, a ekskluzivno tokom tri dana, od 1. do 3. marta dodatni program FEST-a će biti upriličen i u ''Sava'' centru. Na FEST-u će u Glavnom takmičarskom programu biti prikazana tri domaća ostvarenja - “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića (24. 02.), “Jorgovani” Siniše Cvetića (27. 02.) i “Za danas toliko” Marka Đorđevića (01. 03.).

Osim navedenih, premijere će imati i srpski filmovi "Videoteka" Luke Bursaća, "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta, kao i hrvatsko-srpska koprodukcija "Samo kad se smijem" Elme Tataragić. Mnogi filmovi u selekciji su festivalski pobednici, nagrađeni u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu, Sandensu, kao i dobitnici nagrada BAFTA i Zlatni Globus ili su nominovani za Oskara. FEST će u nedelju, 3. marta zatvoriti "Ruski konzul”, poslednji film u kome je igrao Žarko Laušević, prema romanu Vuka Draškovića, u režiji Miroslava Lekića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Idi i gledaj 108 filmova iz sveta: U Mts Dvorani svečano otvoren 52. Međunarodni filmski festival Fest

Izvor: Danas, 23.Feb.2024

Pod metaforičnim sloganom “Idi i gledaj” (inspiracija dolazi iz istoimenog fima Elema Klimova), i uručenjem Nagrade "Beogradski pobednik" Želimiru Žilniku, velikom autoru avangardnog angažovanog filma, u Mts Dvorani svečano je otvoren 52. Međunarodni filmski festival Fest.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.