Hronologija FEST-a: 10. FEST 1978 (3. - 11. februar)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2024, 06:26

Hronologija FEST-a: 10. FEST 1978 (3. - 11. februar)

Dve sociijalističke (SSSR i Poljska), jedna kapitalistička (SAD) i jedna nesvsrtana zemlja (Tunis) su odlučile da svojim filmovima ne dozvole prikazivanje u Jugoslaviji na FEST-u. Poljski ministar za kulturu odbio je molbu organizatora FEST-a uz obrazloženje da bi "Čovek od mramora" Anžeja Vajde ukoliko bi bio prikazan u Beogradu bio hendikepiran, jer po propozicijama ne bi mogao više da se nada nagradama na drugim festivalima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Film je inače dobio poziv za Berlin, Kan, London i nigde nije poslat, a u Poljskoj je skinut sa redovnog repertoara. "TV Mreža", Sidnija Lameta ponovo nije prikazana, ovog puta usled rigidne odluke Junajted Artista o zabrani prodaje ovog filma zemljama istočnog bloka, iako SFRJ nije bila deo Varšavskog ugovora. Za tunižanski "Sunce hijena" i sovjetski film "Udovice" molbe FEST-a su odbijene bez obrazloženja, a čak su i diplomatski predstavnici ovih zemalja u Beogradu izrazili neslaganje sa takvim odlukama.

"Kapitalisti nam ne daju film, jer smo komunisti, a neki komunisti nam ne daju jer možda sumnjaju da smo komunisti, a prijatelji iz trećeg sveta ne daju, ne znam ni sam zašto." Izjavio je za TV Reviju Milutin Čolić. Za utehu, "Ratovi zvezda", Džordža Lukasa bili su nedostupni samo i jedino zbog previsoke cene.

Za Najbolje filmove sveta preostali su Ja sam bog otac, braće Tavijani (svečano otvaranje), Zmijsko jaje, Ingmara Bergmana, Ljubičasti taksi, Iv Boasea, Njujork, Njujork, Martina Skorsezea, Hajka, Živojina Pavlovića, Prijatelj iz Amerike, Vima Vendersa, dokumentarac ABBA, Lasa Halstroma, Roki, Džona Avildsena, Eni Hol, Vudija Alena, King Kong, Džona Guljermina. Za novinarsku projekciju Grupnog portreta sa damom nije na vreme stigla titl-lista pa je reditelj Aleksandar Saša Petrović deo filma sâm simultano prevodio. Održani su svi redovni specijalni i prateći programi, Vidici, Forum mladih, Filmska parada. Tema trodnevnog međunarodnog simpozijuma bila je Film i istorija.

Voditelj Đoko Vještica prekinuo je emisiju na Radiju Studio B da bi objavio da stiže Marčelo Mastrojani. Većina novinarskih pitanja upućenih italijanskoj zvezdi vrtela se oko njegovih uloga latinskog ljubavnika i činjenice da u filmu Izuzetan dan tumači homoseksualca. Na sva pitanja je odgovarao uglađeno. Manje uviđajan bio je reditelj filma Etore Skola koji je jedno pitanje prokomentarisao kao neumesno. Robert de Niro je došao da promoviše Njujork, Njujork, što je bio njegov drugi boravak na Festu i treći u Jugoslaviji. Prvi put se po sopstvenom priznanju kao siromašni student bez crkavice u džepu auto-stopom vraćao iz Grčke kada je Skoplje, 1963. godine, pogodio zemljotres. Prenoćio je u Nišu kod nepoznatog domaćina koji ga je okrepio i pozajmio mu 20 dolara."Kad bi znao ko su oni, rado bi im ustrostručio sumu!" Francuski reditelj Iv Boase se ponovo obreo na festivalu u društvu kolege i zemljaka Žan Žaka Anoa, dobitnika Oskara za film Crno belo u koloru. Jedna od atrakcija bila je mlada Sisi Spejsik, glavna glumica Altamanovog filma Tri žene. Otkrila je da je poreklom Čehinja iz Teksasa i da je pre glume komponovala i svirala kantri i rok muziku. U Beograd je doputovala sa tri velika kofera puna raznovrsne garderobe očekujući da će ići sa prijema na prijem. Nije odmakla dalje od skadarlijske kafane Ima dana, pa je uglavnom šetala u farmerkama.Vitorijo, stariji brat Paola Tavijanija, je ocenio Fest kao koristan festival za kontaktiranje i međusobno približavanje ljudi.

Devize za uvoz filmova država je distributerima odobrila početkom decembra kada se u zapadnim zemljama zbog Božića radi skraćeno, pa je kompletno ugovaranje i plaćanje završeno za svega petnaestak dana. Za Fest i bioskopski repertoar u SFRJ kupovali su: „Zeta film“ Budva, „Vesna film“ Ljubljana, „Morava film“ Beograd, „Kinema“ Sarajevo, „Avala pro film“ Beograd, „Makedonija film“ Skoplje, „Union film“ Beograd, „Kinematografi“ Zagreb, „Kosova film“ Priština, „Jadran film“ Zagreb, „Centar film“ Beograd, „Zvezda film“ Novi Sad i „Inex film“ Beograd.

Organizacija je prvi put pripala Sava centru pa se sve više počelo govoriti o kompletnoj selidbi u novo velelepno zdanje. Milutin Čolić nije bio oduševljen tom idejom, ali je mogao da bude zadovoljan sa obezbeđena 103 filma iz 34 zemlje i prodatih 197.000 ulaznica. Ostatak do 236.000 je podeljen.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.