Festival ilustracije knjige BookILL Fest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2015, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival ilustracije knjige "BookILL Fest"

Festival ilustracije knjige "BookILL Fest" po četvrti put organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u okviru 21. međunarodnog salona knjige u Novom Sadu. Salon knjige će se održati od 18. do 25. aprila 2015. godine, a sam Festival ilustracije knjige 20. aprila 2015. na Novosadskom sajmu.

"BookILL Fest" podrazumeva internet konkurs za najbolju ilustraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << knjige, izložbu printova izabranih i nagrađenih radova, proglašenje pobednika i prateće programe.

Ilustrovanje knjiga je važna, ali i specifična oblast u procesu dizajniranja i grafičkog oblikovanja knjiga, zbog čega "BookILL Fest" teži da skrene pažnju na ilustraciju i ilustratore u javnosti, ali i na izdavače koji brinu o opremi svojih knjiga.

Ilustrovana knjiga je umetnički objekat koji potpisuju koautori: pisac i ilustrator. Organizator konkursa već godinama pokušava da afirmiše princip po kojem su u njoj tekstualni deo i njena vizuelna komponenta (ilustracija) podjednako važni, pri čemu bi i pisac i ilustrator trebalo da budu podjednako vrednovani, poštovani i uvažavani.

Konkursi za ilustraciju knjige su retki u svetu, a time je značaj ovog Festivala veći.

Konkurs je otvoren za autore iz celog sveta.

Svaki autor šalje 4 ilustracije knjige i to: obavezno bar 1 ilustraciju naslovne strane knjige i po sopstvenom izboru 3 ilustracije iz knjige, u digitalnoj formi (JPG, TIFF, ili PSD formatu, RGB modu, 300-600 dpi, do formata A4).

Sve poslati na e-mail adresu bookillfest@gmail.com.

Mogu se slati ilustracije rađene u svim likovnim i grafičkim tehnikama ili kompjuterskim doradama. Dolazi u obzir i fotografija koja je u funkciji ilustracije knjige.

Mogu se slati i neobjavljena likovno-dizajnerska rešenja i objavljene knjige, kao skenirani gotovi radovi ili samo kao projekti. Ukoliko autor želi, može klasičnom poštom poslati i knjigu, eventualno i CD sa narezanim crtežima i podacima, na sledeću adresu: Banatski kulturni centar, JNA 35, 23273 Novo Miloševo.

Autori, takođe, treba u e-mailu da pošalju svoje podatke: ime, prezime, adresa, telefon, kratka profesionalna biografija i nazive radova, kao i u okviru koje, od dole navedenih, kategorija šalju svoje radove. Obavezno treba navesti da li je knjiga objavljena ili je još u projektu.

Radovi se mogu slati do 5. aprila 2015. godine.

Kategorije za slanje radova su Il.ustracija pesničke knjige, Ilustracija prozne knjige, Ilustracija knjige za decu i Foto-ilustracija knjige

Proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se 20. aprila 2015. godine na Novosadskom sajmu, kao i otvaranje izložbe printova selektovanih i nagrađenih radova.

Izložba "Slovački ilustratori nagrađeni na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 1967–2013" biće, takođe, otvorena 20. aprila, kao gostujuća izložba, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma, u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu Bibiana iz Bratislave i Galerijom Fondacije Babka iz Kovačice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.