Antika fest u Kladovu i Zaječaru

Izvor: TimockeVesti.net, 22.Avg.2012, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antika fest u Kladovu i Zaječaru

Dvodnevna manifestacija "Antika fest" održaće se 25. i 26. avgusta u antičkoj rimskoj carskoj palati Feliks Romulijana u Zaječaru i Kladovu, najavili su organizatori zaječarski Narodni muzej, Centar za kulturu Kladovo, Etnografski muzej u Beogradu i Udruženje "Kreativna Srbija".
U okviru programa manifestacije Izdavačko preduzeće Clio predstaviće knjigu >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Gvida Paduana "Antičko pozorište", svojevrsnu enciklopediju sačuvanih tragedija i komedija iz starohelenskog i rimskog perioda, sa detaljnim opisom 85 pozorišnih komada Eshila, Sofokla, Euripida, Aristofana, Menandra, Plauta, Terencija i Seneke.
Ova knjiga je prema oceni reditelja Nebojše Bradića, urednika edicije ARS u kojoj je objavljena, "uputstvo za upotrebu" pozorišta za studente književnosti, pozorišne praktičare kao i sve one koji su spremni da uđu u avanturu učenja i pomeranja granica znanja.
Paduan je knjigu napisao u ubeđenju da je antičko pozorište živi deo naše sadašnjice, u prvi plan ističe veliki doprinos koji su, posredstvom svog teatra, Grci i Rimljani dali oblikovanju ljudske samosvesti, navodi se u najavi manifestacije.
Na "Antika festu" AKUD "Lola" će izvesti "Molitvu" drevni đurđevdanski običaj koji se svake godine na Đurđevdan održava na obroncima Stare planine.
Pored hrišćanskih, ovaj običaj čuva i starije, prethrišćanske elemente: ritualno klanje prvog jagnjeta kao "kolektivne" žrtve, niz obreda koji su bili stari već u antičko doba: ritualno kupanje, pletenje venaca od prvog prolećnog cveća, mešenje obrednog kolača i niz drugih, od kojih se očekuje da obezbede magijsku zaštitu i ljudi i prirode u godišnjem ciklusu do sledećeg proleća, odnosno do sledeće Molitve.
Tuzlanski "Teatar kabare" izvešće pozorišnu predstavu na osnovu Vergilijevog epa "Eneida" ispevana u čast Oktavijana Augusta.
Junak speva je trojanski ratnik Eneja koji se spasio iz poražene Troje, nakon mnogo bura prispeo na obale Lacija i udario temelje za osnivanje potonjeg Rimskog carstva.
Reditelj predstave koju će krajem avgusta na Dunavfestu videti i publika u Beogradu je Vlado Kerošević.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.