Večeras počinje 39. FEST

Izvor: B92, 25.Feb.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras počinje 39. FEST

Međunarodni beogradski filmski festival FEST, koji se ove godine, po 39. put, održava pod sloganom "U kom si filmu", biće otvoren večeras, 25. februara, u Sava centru.

Festival će u 19.00 časova otvoriti britanski glumac i reditelj Rejf Fajns, nakon čega će beogradska publika biti u prilici premijerno da pogleda njegov film "Koriolan", modernu priču inspirisanu Šeksporovom dramom o rimskom vojskovođi, koji je većim delom sniman upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u srpskoj prestonici.

Na svečanosti povodom otvaranja FEST-a biće izveden i prigodan 20-minutni muzičko-scenski program koji će podsetiti gledaoce kako su nekad izgledala otvaranja beogradskog filmskog festivala.

Na ovogodišnjem FEST-u biće prikazano više od 70 filmova u šest programskih celina: Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma, takmičarski program "Evropa van Evrope", zatim "Evropa u Evropi" i Izabrani dokumentarci.

Publika će biti u prilici da pogleda nove filmove braće Koen, Kena Louča, Toma Tikvera, Vudija Alena, Fransoe Ozona, Alehanda Gonzalesa Inaritua, Abasa Kjarostamija, Sofije Kopole, Denija Bojla, Derena Aronofskog, Majka Lija.

Tako će publika ove godine imati prilike da vidi poznate filmove kao što su "127 sati", "Poslednji cirkus", "Kraljev govor", "Put u nepoznato", "Crni labud"...

Pažnja će biti posvećena i srpskoj produkciji, pa će pored "Neprijatelja"Dejana Zečevića biti prikazan film "Zajedno" Mladena Matičevića i koprodukcioni "Cirkus Kolumbija" Danisa Tanovića.

Zbog materijalne oskudice neće biti organizovan poslovni deo Festa "B2B".

Filmovi u izboru umetničkog direktora FEST-a Borislava Anđelića i selektora Ivana Karla prikazivaće se u dvoranama Sava centra, Doma omladine, Kulturnog centra Beograda i Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Cene karata su od 150 do 250 dinara, u zavisnosti od termina projekcije, s tim što ulaznice za otvaranje festivala koštaju 500 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.