Izvor: Blic, 22.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šlendorf: Osećam se sjajno na Festu

Slavni nemački reditelj Folker Šlendorf izjavio je danas u Beogradu da se "oseća sjajno" zbog poziva da večeras otvori 36. Fest i u velikoj dvorani "Sava centra" prikaže svoj najnoviji film "Ulžan".



"U dugoj karijeri dobio sam i Zlatnu palmu i Oskara, ali je to bilo davno. Stasala je nova generacija koja me ne poznaje i zato sam uvek uzbuđen kada imam priliku da joj se predstavim", rekao je autor kultnog filma "Limeni doboš" iz 1979. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je kazao da mu je učešće na festivalima posebno značajno jer je to u sadašnjim okolnostima kinematografije u svetu ne samo prva prilika da pokaže novo ostvarenje u nekoj zemlji, nego često i poslednja.

"Nema više distributerske mreže za evropski film", ukazao je on, šaljivo dodajući da srećom, postoje DVD, pa i pirati, tako da film ipak dopre do dela publike.

"Ulžan" u koprodukciji Francuske, Nemačke i Kazahstana, predstavlja neobično duhovno putovanje glavnih junaka u formi fizičkog putovanja kroz stepe centralne Azije, kako je to definisao selektor Festa Miroljub Vučković.

Šlendorf se složio sa tim opisom i primetio da je on sam nekoliko puta u životu izgubio svoj put, ali da veruje u "darmu", neku vrstu karme i sudbine. "Što više radite i što ste stariji uviđate da ne postoje slučajnosti, mada nije baš sve predodređeno. Važno je da čovek radi dobro i da se ponaša ispravno, to je sve", rekao je on. "Smatram da se kroz fizičko delanje može ostvariti i duhovni napredak. Nužno je kretati se. Kada filmski junak Šarl krene na put, kako se pomera, sve mu je bolje. To je i poruka mog filma", istakao je Šlendorf.

Povodom činjenice da je kraj filma otvoren, rekao je da ni on ni scenarista Žan Klod Karijer ne mogu znati šta će dalje biti sa likovima.

"Dok smo radili smatrao sam da kraj može biti pozitivan, da će glavnu junak osetiti razlog da nastavi da živi. Na licu mesta, međutim, pejsaž tako turobno deluje da niste sigurni. Dakle, mogućnosti su 50 prema 50 posto", dodao je on.

Na putu kroz Kazahstan sredovečni Francuz Šarl (igra ga Filip Toreton), nesrećan zbog porodične tragedije, sreće mladu učiteljicu francuskog jezika Ulžan (glumica Ajanat Ksenbaj) koja mu, možda, vraća nadu. Šarl takođe sreće simpatičnog lutalicu koga igra David Benant, filmski dečak Oskar iz "Limenog doboša". Šlendorf je izjavio da je želeo da ponovo sarađuje sa njim, čak i da snima nastavak "Doboša", što se nije ostvarilo između ostalog i zato što Benant više nije mogao da igra dečaka.

"Kada smo u scenariju došli do lika tog vagabunda i polu-šamana, odmah sam video njega. Ispostavilo se da ni kostim nismo morali mnogo da mu kreiramo. Benant je i privatno baš takav".

Što se tiče snimanja u Kazahstanu, Šlendorf je primetio da je bilo malih nesporazuma zbog kulturoloških razlika i drugačijeg mentalnog sklopa, ali da je pre prve klape dva meseca putovao po toj ogromnoj i slabo naseljenoj zemlji da bi je bolje upoznao i dopunio Karijerov početni, kratki scenario.

Na pitanje o krizi scenarija u savremenom filmu, odgovorio je da nema takav utisak i da problem nije u nedostatku dobrih priča nego u komercijalnoj distribuciji.

"Ponuda u bioskopima nije raznovrsna kao nekada. Ima sjajnih filmova, ali oni nemaju dovoljno šanse da budu viđeni. Čini mi se da savremena filmska industrija ne daje povoljno tlo na kojem bi izrasli velikani kao što su bili Felini, Bunjuel ili Godar", zaključio je Šlendorf.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Brajović i Šlendorf otvorili Fest

Izvor: B92, 23.Feb.2008, 00:37

Međunarodni filmski festival 36. Fest otvorio je u Centru "Sava" nemački reditelj Folker Šlendorf, a publiku je pozdravio ministar kulture Srbije Vojislav Brajović...On je gostima, filmskim stvaraocima i gledaocima poželeo "ugodne dane na Festu kojim se mi svi ponosimo"..."Ako volite ovu svoju divnu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.