Brajović i Šlendorf otvorili Fest

Izvor: B92, 23.Feb.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brajović i Šlendorf otvorili Fest

Međunarodni filmski festival 36. Fest otvorio je u Centru "Sava" nemački reditelj Folker Šlendorf, a publiku je pozdravio ministar kulture Srbije Vojislav Brajović.

On je gostima, filmskim stvaraocima i gledaocima poželeo "ugodne dane na Festu kojim se mi svi ponosimo".

"Ako volite ovu svoju divnu zemlju i svoj grad Beograd, koji je uvek bio i ostaće metropola, ako volite svoju kulturu, koja jeste deo evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i svetske kulture, ako volite domaći film koji je bio i ostaće deo svetske filmske umetnosti, a voleti znači negovati s brigom i naklonošću, onda ćete voleti Fest, koji je osnovan, postoji i opstaće na vašoj ljubavi", rekao je Brajović.

Uz kratki video spot koji je podsetio na kultni Šlendorfov film "Limeni doboš", na sceni se pojavio i počasni gost, pozdravljen burnim aplauzom publike.

"Srećan sam što sam ovde. Sećam se da je 'Limeni doboš' pre mnogo godina bio veliki događaj u Beogradu", rekao je Šlendorf.

On je istakao da "oseća kao čast, a još više kao poklon" to što je ponovo na Festu, koji ima veoma jak program.

"Pregledao sam obimni katalog. Verujte, to su stvarno najbolji evropski, američki i azijski filmovi koje ćete gledati narednih dana", izjavio je on.

Šlendorf je dodao da mu se posebno sviđa ciklus "Evropa izvan Evrope".

"Taj naziv upućuje ironičnu žaoku politici. Uveren sam da će ta kategorija - izvan ili unutra, uskoro biti zastarela", rekao je on.

Kao prvi u glavnom programu prikazan je njegov novi film "Ulžan", u pristojno popunjenoj, ali ne i rasprodatoj velikoj dvorani Sava centra.

Do 2. marta na Festu će učestvovati više od 70 filmova u različitim programskim celinama, u selekciji umetničkog direktora festivala Miroljuba Vučkovića.

Pročitajte više o 36. Festu

foto: Fest 08

Program Festa

Sava centar Dom sindikata Dvorana kulturnog centra Muzej jugoslovenske kinoteke

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.