Pivski fest

Izvor: Politika, 26.Avg.2010, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pivski fest

Ko voli pivo – kao što neko, na primer, voli muziku – taj uživa u masovnom ispijanju hmeljnih, a posebno pšeničnih proizvoda, jednako kao neko drugi u masovnom đuskanju, i spreman je da zbog tog užitka istrpi sva maltretiranja

Da li volite masovne manifestacije?

Jeste li spremni da, kako biste stekli pravo prisustva na nekom događaju, čekate u beskonačnom redu pre nego što stignete do obezbeđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje će da vas pretresa i trkeljiše ne bi li utvrdilo da li ste naoružani vatrenim ili hladnim oružjem, e da bi vam, pošto utvrdi kako niste, dozvolilo da pređete na sledeći nivo.

A na sledećem nivou, baš kao u igrici – tušta i tma novih neprijatnosti. Mnoštvo pijanih omladinki i omladinaca koji se guraju i dernjaju, mnoštvo ljudi koji jedni drugima staju na noge, poneki omladinac sklon da se sa drugim omladincem svojski pošiba šakama, nogama, pajserima, bokserima i flašama; probijanje kroz razularenu masu sa konačnim ciljem izbora mesta na kom ćete nekako uspeti da se izborite za pola kvadrata privremene slobode sazdane od disanja bez uzdaha.

Zatim sledi nova avantura probijanja do šanka, na kom ćete beskonačno dugo čekati da budete prosvetljeni „blagonaklonim” pogledom nervozne dame sa druge strane i dođete u priliku da platite čašu ili flašu kao svetog Petra kajgana skupog pića.

Tako stvari stoje sa Egzitom, tako stvari stoje sa Gučom, tako stvari stoje sa bezbrojnim koncertima rok, folk, turbo folk, tehno, trans, progresiv, transprogresiv... Elem, muzike koju vole mladi i oni koji vole sve što mladi vole.

Tako, uz sitne i naoko ne preterano značajne varijacije, stvari stoje i sa beogradskim pivskim iliti bir festom.

I na pivskom festu, kao i na pomenutim manifestacijama, roksuje muzika uživo. I na pivskom festu se, kao i na ostalim pomenutim manifestacijama – uglavnom pije pivo. Ni na pivskom festu, kao ni na ostalim pomenutim manifestacijama, pivo nije, kao što bi se od pivskog festa očekivalo – jeftinije nego u kafani.

Ali, postoji jedna bitna razlika.

Na pivskom festu pivo nije propratni nego je glavni sadržaj. Za razliku od ostalih pomenutih manifestacija – prava zabava na pivskom festu se ne odvija na mestima najbližim bini, gde je gužva, a samim tim i muka najveća, nego na mestima na kojima se prodaje najbolje pivo, a koja su, budući da su najbolja piva i najskuplja, od mesta na kojima se prodaje jeftinije pivo slabije posećena.

Da li to ja propovedam snobovštinu na tragu nesimpatične inovacije vezane za predlog organizovanja vip galerija na bir festu, kako bi „poslovni ljudi”, plativši odgovarajuću cenu, mogli da hmeljne proizvode cevče u komotnom i luksuznom okruženju?

Naravno da ne.

Ali, bolje pivo je bolje pivo, i tu rasprave nema.

E sad – reći ćete vi – ako ti je samo do piva, njega možeš da ispijaš i na drugim mestima, i ako već tvrdiš da na bir festu i inače nije jeftinije nego u gradu, koji te đavo tera da se tamo guraš?

U pravu ste, odgovoriću ja. Ali, ko voli pivo – kao što neko, na primer, voli muziku – taj uživa u masovnom ispijanju hmeljnih, a posebno pšeničnih proizvoda, jednako kao neko drugi u masovnom đuskanju, i spreman je da zbog tog užitka istrpi sva gore pomenuta maltretiranja.

I mi alkoholičari imamo dušu!

Vladimir Kecmanović

objavljeno: 26.08.2010.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.