Otvoren Čelo fest

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Čelo fest

Svečano otvoren sedmi Čelo fest u Beogradu. Do 9. jula vrhunski domaći i svetski virtuozi na violončelu održavaće koncerte na tri lokacije u glavnom gradu.

Sedmi Beogradski međunarodni čelo fest svečano je otvoren večeras u Kolarčevoj zadužbini, koncertom na kome su nastupili Gudački orkestar "Dušan Skovran" pod dirigentskom upravom Tončija Bilića, i domaći i inostrani violončelisti.

Tradicionalni, sedmi festival posvećen umetnosti sviranja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na violončelu okupio je vrhunske svetske i domaće umetnike, koji će do 9. jula održati koncerte u dvoranama Kolarčeve zadužbine, Skupštine grada i Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Na početku koncerta kvartet čelista - Maja Bogdanović, Dragan Đorđević, Nikola Jovanović i čelista iz Južne Koreje Džun Ho Šim, prvonagrađen na ovogodišnjem Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu, premijerno su izveli "Varijacije na Rokoko temu" Petra Iljiča Čajkovskog, atraktivnu kompoziciju koja je oduševila publiku.

Usledila je još jedna premijera, delo mladog srpskog kompozitora Luke Čubrila, porudžbina "Jugokoncerta", "Inkantacija za solo violončelo i gudački orkestar", u izvođenju orkestra "Dušan Skovran" i našeg mladog čeliste Aleksandra Latkovića.

U drugom delu izveden je "Koncert u Be duru" Karla Fridriha Emanuela Baha i "Jednostavna simfonija op.4" Bendžamina Britna sa solistom Leonidom Gorokhovim.

Do 9. jula publika će imati priliku da čuje jednu od najoriginalnijih umetničkih ličnosti našeg vremena Kseniju Janković, čelistkinju i profesora na Visokoj školi za muziku u Detmoldu, mladu čelistkinju Minu Zakić, dobitnicu brojnih međunarodnih nagrada, studenta Moskovskog državnog konzervatorijuma Čajkovski.

Miljenica beogradske publike, čiji svaki nastup publika očekuje sa posebnom radošću, Bogdanovićeva će sutra uveče u "Cvijeti Zuzorić" održati koncert sa francuskim pijanistom Julijanom Zzarneom.

Neobičan program imaće francuski čelista Kristijan Pjer La Marka, koji će, uz pratnju orjentalnih udaraljki Mađida Kalađa, izvesti Bahove Svite.

Među mladim snagama ovogodišnjeg festivala je i Nemanja Stanković, student postdiplomskih studija u Firenci u klasi Natalije Gutman, koji pohađa i doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Sandre Belić, člana Umetničke komisije Čelo festa i jedne od najzaslužnijih što Beograd ima festival posvećen violončelu.

Na Čelo festu biće zastupljena i dela domaćih kompozitora - Ljubice Marić, Dejana Despića, Ivana Jevtića i Srđana Hofmana.

Čelo fest od osnivanja, pored koncerata na koje je ulaz slobodan, prate i majstorski kursevi za naše mlade čeliste koje drže ugledni gosti iz inostranstva i domaći umetnici.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.