Green screen fest

Izvor: Plakatt.com, 01.Nov.2010, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Green screen fest


Sava Centar, Beograd
Monday 15 Nov 00:00 - 17 Nov 00:00

Prvi festival ekološkog, dokumentarno – igranog i kratkometražnog filma sa multidisciplinarnim pristupom (prateći program: radionice, instalacije, izložbe, performansi) u Beogradu;
Prvi festival ekološkog filma organizovan prema najvišim standardima međunarodnih filmskih festivala, uz učešće javnih ličnosti iz sveta filma, sportista, glumaca, umetnika, državne uprave, Grada Beograda, zaslužnih građana, domaćih i međunarodnih organizacija i mnogih drugih;
Prvi festival ekološkog filma u Beogradu koji postaje tradicionalan;
KAKO JE GREEN SCREEN FEST NASTAO?
U maju 2009. godine grupa nevladinih organizacija se okuplja oko ideje da se u septembru organizuje svetska premijera filma 'Era Glupih'( The Age of Stupid) u Srbiji. Više od 1.700 ljudi je došlo na premijeru filma koja je održana 22. septembra, na terenima KK Partizan, na Kalemegdanu.
Puni košarkaški tereni, lepo vreme i dobro raspoloženje, uticali su da Beograd u pravom svetlu bude deo globalne premijere filma koja je paralelno održana u 75 zemalja sveta i preko 700 gradova, dok je samo kod nas i u Njujorku projekcija organizovana na otvorenom prostoru.
Premijera, čija je svečanost ovaj put vezana za „zeleni tepih“ Kalemegdana, odvijala se na najvećem filmskom platnu ikad postavljenom na otvorenom, dimenzija 16 × 9 m, i sa specijalnim projektorima koji su bili nužan uslov za dobijanje prava za prikazivanje filma.
Tokom 30 dana “žive” kampanje, PR tim organizatora obezbedio je učešće u preko 60 TV i radijskih emisija, zatim dnevnim i nedeljnim novinama i na web portalima, promovišući događaj i pokrovitelje.
Da bi projekat učinili što vidljivijim, kampanji su se pridružile i brojne poznate ličnosti poput kompozitora Ivana Tasovca i glumice Mine Lazarević.U nastavku projekta, uspešno je pokrenuta kampanja na nacionalnom nivou, tako je film „Era Glupih“ prikazan u 14 opština u Beogradu i 30 gradova u Srbiji, i to u periodu od 04.12. do 21.12.2009. godine. Prikazivanja su održana u navedenom periodu, kako bi se problematika klimatskih promena stavila u kontekst Konferencije UN-a u Kopenhagenu (07-18.12.2009).
U cilju podizanja svesti javnosti, po završetku prikazivanja filma su održane kratke tribine, na kojima su građani imali prilike da komentarišu i ocene film, ali i da razgovaraju sa predstavnicima nevladinih organizacija o klimatskim promenama, merama koje se preduzimaju u cilju sprečavanja posledica i mestu i ulozi građana Srbije u globalnoj borbi protiv ovog fenomena.
Jedan od pratećih sadržaja koji su ponuđeni građanima je i internet anketa pod nazivom „Zeleni Monitor“, koja se može naći na adresi www.tvojstav.com/zelenimonitor i putem koje su se istraživali stavovi građana o filmu „Era Glupih“, ekološkim problemima, zaštiti životne sredine i ekološkom aktivizmu.
Time je i dopunjena baza podataka sa oko 3000 e-mail adresa građana zainteresovanih za aktivizam i učešće u procesima dalje diseminacije informacija u cilju opšteg podizanja svesti.
PROGRAM FESTIVALA
„Green Screen Fest“ će se održati u trajanju od tri dana, i to u periodu od 15. - 17. novembra 2010. godine. Lokacija održavanja festivala je „Sava Centar“. Ovakav izbor je namerno napravljen, obzirom da je „Sava Centar“ poznat po održavanju mnogobrojnih filmskih festivala i premijera, i važi za instituciju koja neguje tradiciju prikazivanja vrhunskih filmskih ostvarenja. Projekcije će biti održane u Sali 1, koja ima kapacitet od 350 mesta za sedenje, radionice i debate u Art kafeu, koji može da primi oko 300 učesnika, a izložbe i ostali prateći događaji u prostoru ispred sale 1 koji ima oko 200 m2.
Svečano otvaranje festivala će se održati 15. novembra 2010. u 20 časova.
Program festivala, osim filmova koji se bave ekološkom tematikom, će obuhvatiti i dodatne kreativne sadržaje koji će omogućiti svim posetiocima da se podrobnije zainteresuju za problematiku zaštite životne sredine.
Gledaocima će biti ponuđeno da učestvuju u radionicama, posete izložbe naših mladih
autora, učestvuju u diskusijama i debatama koje će biti tematski organizovane,
posmatraju performanse, kao i da učestvuju u istraživanjima koja će biti sprovedena u toku trajanja festivala, a tiču se pitanja zaštite životne sredine, prevazilaženja građanskog pasivizma i afirmacije društvenog aktivizma uopšte.
Filmovi: izbor nagrađenih festivalskih dokumentarno – igranih filmova koji se prikazuju širom sveta sa ciljem da skrenu pažnju javnosti na aktuelne probleme na polju zaštite životne sredine i fenomena klimatskih promena, izbor kratkometražnih filmova domaćih i stranih autora koji će biti izabrani na javnom konkursu i učestvovati u konkurenciji za nagrade.
Revijalni deo: dokumentarno – igrani filmovi novije produkcije (2008, 2009, 2010.) inspirisani globalnim akcijama protiv klimatskih promena, seče šuma, zagađenja reka i sličnih problema. Primer: “The Age of Stupid” (92 min.), premijera u Beogradu 22.09.09. www.ageofstupid.net
Retrospektiva filmova o svetu prirode našeg proslavljenog reditelja dokumentarnih filmova Petra Lalovića. Primer: Svet koji nestaje, Poslednja oaza, Čuvari prirode, Ptice koje nikad ne polete;
Kratkometražni filmovi: trajanja do 60 minuta, inspirisani događajima koji se mogu dovesti u vezu sa ekologijom i zaštitom životne sredine. Izbor ostvarenja koji se prijave za javni poziv/konkurs.
Filmovi snimljeni mobilnim telefonom na temu životne sredine: izbor filmova koji budu prijavljeni na javni poziv/konkurs.
Radionice i debate će se fokusirati na različite teme globalnog i lokalnog karaktera (globalno zagrevanje, klimatske promene, obnovljivi izvori energije, zagađenje, urbanizam...), uz multisektorski pristup u izboru predavača/učesnika (osobe iz javnog života, kulture, umetnosti, sporta, državne uprave, NVO sektora...) i interakciju sa publikom.
Izložbe: shodno činjenici da veliki broj mladih umetnika i autora u Srbiji koristi već upotrebljene materijale i predmete u stvaranju svojih dela, smataramo da je potrebno podržati i proširiti prisutnost takve ideje kroz nepobitnu vezu ekologije i umetnosti, ukazati da je otpad neodvojivi deo društva, ali i da jednom upotrebljena stvar može iznova izazivati zadovoljstvo i naći svoju primenu i po isteku svoje originalne upotrebne vrednosti.
Istraživanja: Internet anketa „zeleni monitor“ se dosada pokazala kao izuzetan alat, čiji rezultati u kontrapunktu sa posećenošću manifestacije i zainteresovanošću građana za dodatne sadržaje manifestacije, daju izuzetno precizne rezultate o stanju lokalne zajednice, kako na mikro planu (opština), tako i na ukupnom planu (Srbija), čime se postiže aktuelizacija i kvantifikacija društvenih tendencija, ali daje i širu sliku koja se može upotrebiti kao mapa puta za dalji razvoj građanskog društva uopšte.

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.