Filmovi Fajnsa i Vendersa na Berlinalu

Izvor: Politika, 02.Feb.2011, 01:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi Fajnsa i Vendersa na Berlinalu

BERLIN - Na filmskom festivalu u Berlinu koji će trajati od 10. do 20. februara, biće između ostalog prikazani rediteljski debi glumca Rejfa Fajnsa "Koriolan" (koji otvara i naš FEST) i film o plesu koji je Vim Venders snimio u 3D tehnici.

Organizatori Berlinala saopštili su danas naslove 22 najznačajnija filma koja su uvrštena u program te filmske smotre tokom koje će biti prikazano gotovo 400 ostvarenja.

Za najznačajniju nagradu festivala - Zlatnog medveda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << - takmičiće se 16 ostvarenja, među kojima je nova verzija Šekspirove tragedije "Koriolan" koju je Fajns snimio u Srbiji.

U glumačkoj postavi "Koriolana" su, pored Fajnsa, Džerard Batler, Vanesa Redgrejv, Brajan Koks, Džejms Nezbit, Dragan Mićanović, Slavko Štimac, Svetislav Bule Goncić i Slobodan Ninković.

Na Berlinalu će prvi put biti prikazana dva filma snimljena u 3D tehnici - "Tales of the Night" francuskog reditelja Mišela Osloa i Vendersov film "Pina" o pokojnoj nemačkoj koreografkinji Pini Bauš.

Publika će moći da pogleda i film braće Džoela i Itana Koena "Čovek zvani hrabrost" koji je nominovan za Oskara u 10 kategorija.

Među filmovima američke produkcije koji će biti prikazani na festivalu su triler DŽ. S. Čandora "Margin kol" u kojem igraju Kevin Spejsi i Demi Mur i film "Budućnost" glumice i rediteljke Mirande Džulaj.

U takmičarskoj konkurenciji je i iranski reditelj Asgar Farhadi, koji je pre dve godine u Berlinu nagrađen Srebrnim medvedom za režiju.

U žiriju kojim će predsedavati glumica Izabela Roselini, je i iranski reditelj Džafar Panahi koji je u Iranu osuđen na šest godina zatvora.

Tokom smotre biće prikazano nekoliko Panahijevih filmova.

Direktor festivala Diter Koslik izrazio je danas nadu da će Panahiju ipak biti dozvoljeno da dođe na Berlinale.

Beta AP

objavljeno: 02.02.2011.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.