Uhapšen osumnjičeni za objavljivanje tajnih dokumenata Pentagona

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 20:47

Uhapšen osumnjičeni za objavljivanje tajnih dokumenata Pentagona

FBI je danas uhapsio zaposlenog gardistu ratnog vazduhoplovstva SAD Džeka Tešeiru (21) zbog krađe poverljivih podataka SAD, preneo je Rojters.

Američki generalni tužilac Merik Garland rekao je da je FBI stavio lisice Tešeiri u vezi sa "istragom o nedozvoljenom oduzimanju, zadržavanju i slanju poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani".

On je dodao da će Tešeira ostati u pritvoru, a onda će biti izveden pred savezni sud u Bostonu. FBI je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su njihovi agenti izveli hapšenje i da nastavljaju sa istragom u njegovom domu u Nort Dajtonu u državi Masačusets.

Video snimci sa televizijskih kanala u SAD prikazuju dobro naoružane pripadnike bezbednosnih snaga u Masačusetsu kako prate mladića koji nosi sivu majicu i crveni šorts do automobila.

Dok su ga odvodili, glava mu je bila povijena na dole.

Pentagon je saopštio da je postojala namera da se to desi i da je to krivično delo.

Prošle nedelje na internetu su se pojavili poverljivi podaci Pentagona o saveznicima i protivnicima, za koje su analitičari ocenili da je najveća obaveštajna krađa podataka još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

U dokumentima se navodilo, između ostalog, da su SAD špijunirale, osim protivnika, i saveznike, da je špijuniran i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, da je izraelski Mosad bio uz demonstrante koji se protive vladinoj reformi pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uhapšen osumnjičeni za objavljivanje poverljivih dokumenata Pentagona (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2023

Kako je ranije pisao Vašington post, osumnjičeni u slučaju je pripadnik obaveštajnog krila vazduhoplovne jedinice Nacionalne garde Masačusetsa...Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je osumnjičenog za objavljivanje poverljivih dokumenata Pentagona, javio je Foks njuz pozivajući se na saopštenje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.