Četvrtak, 13.04.2023.

20:46

Uhapšen osumnjičeni za objavljivanje tajnih dokumenata Pentagona

FBI je danas uhapsio zaposlenog gardistu ratnog vazduhoplovstva SAD Džeka Tešeiru (21) zbog krađe poverljivih podataka SAD, preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug

Uhapšen osumnjičeni za objavljivanje tajnih dokumenata Pentagona
Foto: Tanjug/AP Photo/Steven Senne

Američki generalni tužilac Merik Garland rekao je da je FBI stavio lisice Tešeiri u vezi sa "istragom o nedozvoljenom oduzimanju, zadržavanju i slanju poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani".

On je dodao da će Tešeira ostati u pritvoru, a onda će biti izveden pred savezni sud u Bostonu. FBI je naveo da su njihovi agenti izveli hapšenje i da nastavljaju sa istragom u njegovom domu u Nort Dajtonu u državi Masačusets.

Video snimci sa televizijskih kanala u SAD prikazuju dobro naoružane pripadnike bezbednosnih snaga u Masačusetsu kako prate mladića koji nosi sivu majicu i crveni šorts do automobila.

Dok su ga odvodili, glava mu je bila povijena na dole.

Pentagon je saopštio da je postojala namera da se to desi i da je to krivično delo.

Prošle nedelje na internetu su se pojavili poverljivi podaci Pentagona o saveznicima i protivnicima, za koje su analitičari ocenili da je najveća obaveštajna krađa podataka još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

U dokumentima se navodilo, između ostalog, da su SAD špijunirale, osim protivnika, i saveznike, da je špijuniran i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, da je izraelski Mosad bio uz demonstrante koji se protive vladinoj reformi pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: