Izvor: S media, 30.Jun.2013, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpkinja iz Kanzas Sitija: Kako sam počela da radim za FBI

Maja Kotlaja (22) jedna je od retkih Srpkinja koja je dobila mogućnost da radi u FBI. Naime, ona je 2010. dobila stipendiju koja je zapravo bila vrsta tromesečne plaćene prakse u ovoj agenciji u Vašingtonu, a uz studije sada volontira u odeljenju FBI u Kanzas Sitiju.

- Prijavila sam se na konkurs FBI za koji su bile potrebne perfektne ocene, a mislim da je na pozitivan ishod uticalo i to što sam bila aktivna u brojnim organizacijama, kao i to što, osim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << srpskog i engleskog, govorim i nemački - počinje svoju priču Maja.

Nakon testova koje je polagala, Maju su pozvali iz kancelarije FBI kako bi joj javili da je položila i da treba da dođe na intervju.

- Rekli su mi kada i gde treba da dođem, ali nisam mogla ponovo da pozovem taj broj. Nikako nisam uspevala da nađem zgradu s brojem koji su mi dali. Plašila sam se da ću zakasniti pa sam ušla u jednu prodavnicu i pitala radnicu da li može da mi pomogne. Uhvatila me je za ruku i rekla mi da pođem s njom. Kasnije sam saznala da je ona specijalni agent FBI. Ispostavilo se da je zgrada na neki način sakrivena, a mislim da je to bila neka vrsta testa da bi proverili da li ću umeti da se snađem - objašnjava Kotlaja.

- Nismo izlazili na teren jer nam nije bilo dopušteno. Ja sam uglavnom radila kao analitičar. Kada se rešavaju veći slučajevi, to liči pomalo na ono što gledamo u filmovima, dok kada su u pitanju manji, ima dosta papirologije, pa se dešavalo da 90 odsto radnog vremena provedem ispred računara - kaže Maja.

Dosta slučajeva na kojima radim tiču se trgovine drogom. Jedan je rešen baš na osnovu informacija koje sam ja obezbedila, kada je otkriveno da je jedan mali restoran u mom gradu u Mizuriju centar trgovine drogom celog zapadnog područja Amerike - kaže Maja.

(Blic)

Foto: Guliver/Thinkstock (ilustracija)
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.