Srpkinja iz Kanzas Sitija: Kako sam počela da radim za FBI

Izvor: Blic, 01.Jul.2013, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpkinja iz Kanzas Sitija: Kako sam počela da radim za FBI

Maja Kotlaja (22) jedna je od retkih Srpkinja koja je dobila mogućnost da radi u FBI. Naime, ona je 2010. dobila stipendiju koja je zapravo bila vrsta tromesečne plaćene prakse u ovoj agenciji u Vašingtonu, a uz studije sada volontira u odeljenju FBI u Kanzas Sitiju. Maja Kotlaja

- Prijavila sam se na konkurs FBI za koji su bile potrebne perfektne ocene, a mislim da je na pozitivan ishod uticalo i to što sam bila aktivna u brojnim organizacijama, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to što, osim srpskog i engleskog, govorim i nemački - počinje svoju priču Maja.

Nakon testova koje je polagala, Maju su pozvali iz kancelarije FBI kako bi joj javili da je položila i da treba da dođe na intervju.

- Rekli su mi kada i gde treba da dođem, ali nisam mogla ponovo da pozovem taj broj. Nikako nisam uspevala da nađem zgradu s brojem koji su mi dali. Plašila sam se da ću zakasniti pa sam ušla u jednu prodavnicu i pitala radnicu da li može da mi pomogne. Uhvatila me je za ruku i rekla mi da pođem s njom. Kasnije sam saznala da je ona specijalni agent FBI. Ispostavilo se da je zgrada na neki način sakrivena, a mislim da je to bila neka vrsta testa da bi proverili da li ću umeti da se snađem - objašnjava Kotlaja.

U kući samo srpski

Maja je Srpkinja iz Bosne, a porodica se po njenom rođenju preselila u Nemačku, a osam godina kasnije u Kanzas Siti. Na insistiranje njenog oca, u njihovoj kući se uvek pričao srpski. Ima mnogo obaveza, ali najviše je opušta druženje s prijateljima.

Od 1.000 prvobitno izabranih kandidata, izbor je sužen na devetoro, a od njih je samo Maja uz još jednog studenta dobila mogućnost da radi u centralnoj zgradi FBI. Kako kaže, princip rada se dosta promenio od 11. septembra jer se sada mnogo više pažnje obraća na sajberkriminal i borbu s terorizmom.

- Nismo izlazili na teren jer nam nije bilo dopušteno. Ja sam uglavnom radila kao analitičar. Kada se rešavaju veći slučajevi, to liči pomalo na ono što gledamo u filmovima, dok kada su u pitanju manji, ima dosta papirologije, pa se dešavalo da 90 odsto radnog vremena provedem ispred računara - kaže Maja.

Maja kaže da joj je želja da doktorira kriminologiju, ili da se opet zaposli u FBI, ali u gradovima poput Vašingtona.

- Ne bih da postanem agent koji ide na teren, ne privlači me to, ali nikad se ne zna Sada radim u kancelariji FBI u Kanzas Sitiju, ali im pomažem volonterski jer završavam master rad na fakultetu.

Dosta slučajeva na kojima radim tiču se trgovine drogom. Jedan je rešen baš na osnovu informacija koje sam ja obezbedila, kada je otkriveno da je jedan mali restoran u mom gradu u Mizuriju centar trgovine drogom celog zapadnog područja Amerike - kaže Maja.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: FBI,   Vašington

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.