Ruske službe predale FBI snimke razgovora braće Carnajev

Izvor: Press, 28.Apr.2013, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske službe predale FBI snimke razgovora braće Carnajev

Prema podacima agencije, na jednom od snimaka je razgovor jednog od braće sa njihovom majkom Zubejdat iz 2011. godine, a na drugoj traci je njen razgovor sa drugim žiteljem juga Rusije protiv kog Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu.

Specijalne službe SAD ranije su proveravale podatke o tome da bi Tamerlan mogao biti povezan sa Doku Umarovom, jednim od lidera ekstremističke ilegale koji je 2011. preuzeo odgovornost za teroristički akt na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << moskovskom aerodromu Domodedovo i, prema istražiteljima, nalazi se iza mnogih terorističkih akata u Rusiji, navodi ruska agencija Itar-Tas s.

Drugi detalji o predatim materijalima se ne navode.

Ministar pravde SAD Erik Holder odbio je da komentariše vesti o snimcima jer istraga još nije završena.

Zubejtad Carnajeva trenutno je u ruskoj republici Dagestan, a 25. aprila je obelodanjeno da je u SAD izdat nalog za njeno hapšenje zbog optužbi za krađu u prodavnici.

Sledećeg dana ona je stavljena u američku antiterorističku bazu podataka.

RIA Novosti prenosi da američke vlasti sumnjiče Zubejdat da je ona mogla da podstakne starijeg sina Tamerlana na radikalni islam.

Tamerlan je 19. aprila preminuo u bolnici od rana zadobijenih u razmeni vatre s policijom, dok Džoharu - koji je prebačen iz bolnice u zatvor, preti smrtna kazna.

U Bostonu su 15. aprila na finišu maratona ođeknule dve eksplozije u kojima su poginule tri osobe a vise od 200 je ranjeno.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.