Rusi predali FBI snimke Carnajevih

Izvor: B92, 28.Apr.2013, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi predali FBI snimke Carnajevih

Vašington, Moskva -- Ruske specijalne službe predale su vlastima SAD snimke razgovora braće Đohara i Tamerlana Carnajeva, koji se sumnjiče za napad na Bostonskom maratonu.

U predatim snimcima ima uvijenog pominjanja islamskog svetog rata džihada, javio je Asošijeted pres pozivajući se na anonimne izvore u američkim specijalnim službama.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podacima agencije, na jednom od snimaka je razgovor jednog od braće sa njihovom majkom Zubejdat iz 2011. godine, a na drugoj traci je njen razgovor sa drugim žiteljem juga Rusije protiv kog Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu.

Specijalne službe SAD ranije su proveravale podatke o tome da bi Tamerlan mogao biti povezan sa Doku Umarovom, jednim od lidera ekstremističke ilegale koji je 2011. preuzeo odgovornost za teroristički akt na moskovskom aerodromu Domodedovo i, prema istražiteljima, nalazi se iza mnogih terorističkih akata u Rusiji, navodi ruska agencija Itar-Tas.

Drugi detalji o predatim materijalima se ne navode.

Ministar pravde SAD Erik Holder odbio je da komentariše vesti o snimcima jer istraga još nije završena.

Zubejtad Carnajeva trenutno je u ruskoj republici Dagestan, a 25. aprila je obelodanjeno da je u SAD izdat nalog za njeno hapšenje zbog optužbi za krađu u prodavnici.

Sledećeg dana ona je stavljena u američku antiterorističku bazu podataka.

RIA Novosti prenosi da američke vlasti sumnjiče Zubejdat da je ona mogla da podstakne starijeg sina Tamerlana na radikalni islam.

Tamerlan je 19. aprila preminuo u bolnici od rana zadobijenih u razmeni vatre s policijom, dok Džoharu - koji je prebačen iz bolnice u zatvor, preti smrtna kazna.

U Bostonu su 15. aprila na finišu maratona odjeknule dve eksplozije u kojima su poginule tri osobe a vise od 200 je ranjeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi predali FBI snimke braće Carnajev

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2013

Ruske specijalne službe predale su vlastima SAD snimke razgovora braće Džohara i Tamerlana Carnajeva, koji se sumnjiče za nedavni teroristički akt na međunarodnom maratonu u Bostonu, u kojima ima uvijenog pominjanja islamskog svetog rata džihada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Rusi predali FBI snimke Carnajevih

Izvor: OkRadio.rs, 28.Apr.2013

Ruske specijalne službe predale su vlastima SAD snimke razgovora braće Đohara i Tamerlana Carnajeva, koji se sumnjiče za napad na Bostonskom maratonu. U predatim snimcima ima uvijenog pominjanja islamskog svetog rata džihada, javio je Asošijeted pres pozivajući se na anonimne izvore u američkim...

Nastavak na OkRadio.rs...

Predati snimci razgovora braće Carnajev

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Apr.2013

MOSKVA - Ruske specijalne službe predale su vlastima SAD snimke razgovora braće DŽohara i Tamerlana Carnajeva, koji su osumnjičeni za napad na Bostonskom maratonu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.