Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"POBEGAO SAM IZ ALKATRAZA, SADA IMAM RAK" Pronađeno pismo o poznatom bekstvu iz zatvora, a autor ima poseban uslov

Posle više od pola veka mogla bi da bude otkrivena tajna o čuvenom bekstvu trojice zatvorenika iz najčuvanijeg zatvora na svetu - Alkatraza, pošto je FBI dobio pismo jedinog do sada preživelog. Naime, FBI je nakon što je dobio pismo jednog od zatvorenika, ponovo otvorio istragu o najpoznatijem bekstvu iz ovog zatvora po kojem je čak snimljen i Holivudski film.

Davne 1962. godine, 11. jula, braća Džon i Klerens Anglin i Frenk Moris prokopali su tunel od svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatvorske ćelije i nestali u vodama San Francisko zaliva. Oni, ali ni njihova tela tela nikada nisu pronađena, pa su mnogi verovali da su se svi utopili tokom pokušaja bekstva.

Ali pismo pisano rukom koje su vlasti primile 2013. godine, a koje je objavljeno ove nedelje, sugeriše da je bar jedna osoba od njih preživela i da je to Džon Anglin.

- Moje ime je Džon Anglin. Pobegao sam iz Alkatraza u junu 1962. godine sa bratom Klarensom i Frenkom Morisom. Imam 83 godine i lošeg sam zdravlja. Imam rak. Da, svi smo preživeli te noći, ali jedva - navodi se na početku pisma.

FBI je saopštio da je ovo jedini dokaz koji ih je naterao da otvore ovaj slučaj posle toliko godina. Pismo je stiglo 2013. godine u Policijsku stanicu Ričmond u San Francisku.

Moris i braća Anglin, svi pljačkaši banaka, 11 juna 1962. godine ostvarili su svoj plan bekstva.

Nakon što je prošla poslednja kontrola kreveta u devet sati uveče iskoristili su bušilicu koju su sami napravili od pokvarenog usisivača da prošire otvore u ćelijama. Kada su došli do vode, za plivanje su iskoristili pojaseve za spašavanje kako bi stigli do kopna.

Sledećeg jutra, stražari su pronašli prazne krevete sa maskama koje su postavili na jastuke, kako ne bi primetili da su kreveti prazni.

Ovo bekstvo je i ekranizovano u filmu "Bekstvo iz Alkatraza" iz 1979. godine, u kojem su igrali Klint Istvud, Džek Tibeu i Fred Vord.

Otisci sa pisma nedovoljni dokaz

Laboratorija FBI je ispitala otiske prstiju na pismu i uzela DNK. Dokazi su bili nedovoljni.

- To znači da pismo može ali ne mora da bude autentično - rekao je Džef Harp nekadašnji FBI agent.

Čovek koji je našao pismo kaže da je mnogo godina živeo u Sijetlu, pa u Severnoj Dakoti punih osam godina i da trenutno živi u Kaliforniji.

Prema navodima iz pisma, Frenk je umro 2008, a Džonov brat tri godine kasnije.

Pismo je završeno rečima:

- Ukoliko objavite na TV da će mi biti obećano da odslužim kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i da mi bude dostupan lekar, ja ću vam napisati pismo sa tačnom lokacijom na kojoj živim. Ovo nije šala.

Državni šerif je saopštio da ne veruje da bi bilo ko ko je pobegao iz Alkatraza, a služio je kaznu zbog pljački banaka, posle toga može da nastavi da živi normalnim životom, bez prekršaja.

Porodica tvrdi da su preživeli ledenu vodu

FBI veruje da su se braća utopila prilikom bekstva ali je porodica Anglin tvrdila da su u tome uspeli, te su govorili da su sa jednim od njih u kontaktu i da živi u Brazilu.

Čak postoji fotografija koja navodno pokazuje da su se braća Anglin smestili u Južnoj Americi 1975. godine.

Fred Brizi, koji je odrastao sa braćom, kaže da je ta fotografija nastala kada ih je sreo u Rio de Žaneiru. On je tu fotografiju dao njihovoj porodici 1992. godine, rekao je nećak Ken Vinder. Na njoj se vide dva muškarca sa naočarima na jednoj farmi pored puta.

Ken je izjavio da veruje da su u svom poduhvatu uspeli i dodao je da je samo on znao da su Džon i Klerens preživeli i da su želeli da porodica to sazna.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.