Gde je i kako nastao smrtonosni virus: FBI smatra da je procurio iz kineske laboratorije

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 10:57

Gde je i kako nastao smrtonosni virus: FBI smatra da je procurio iz kineske laboratorije

Američke obaveštajne agencije nisu pronašle direktne dokaze da je korona virus nastao u kineskoj laboratoriji, navodi se u izveštaju.

Većina američkih obaveštajnih agencija slaže se da koronavirus nije genetski modifikovan ili prilagođen laboratoriji.

Kina je oštro odbacila teoriju o curenju virusa iz laboratorije.

Izveštaj ODNI-a objavljen je u petak uveče, nakon što je Kongres >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usvojio zakon u martu dajući američkim obaveštajnim agencijama rok od 90 dana da skinu "tajnost" sa onoga što znaju o Institutu za virusologiju u Vuhanu (WIV).

"Centralna obaveštajna agencija i jedna druga agencija i dalje nisu u stanju da utvrde tačno poreklo pandemije COVID-a, s obzirom da se obe (prirodne i laboratorijske) hipoteze oslanjaju na značajne pretpostavke ili su osporene suprotstavljenim izveštajima“, navodi se u izveštaju napisanom 10 stranica.

Četiri agencije veruju da je virus prešao sa životinja na ljude, navodi se u nalazima. Dve druge agencije - Ministarstvo energetike i FBI - i dalje veruju da je virus procurio iz laboratorije. Sve američke obaveštajne agencije slažu se da COVID-19 nije konstruisan kao biološko oružje, navodi se u izveštaju.

Navodi se da su WIV i kineska vojska sarađivali na radu na koronavirusima u svrhe javnog zdravlja, ali ne i na infekcijama koje bi mogle izazvati COVID-19.

Ali u izveštaju se takođe navodi da su naučnici WIV-a stvorili "himere“ ili kombinacije koronavirusa i koristili tehnike obrnute genetskog kloniranja koje bi mogle sakriti namerne promene.

Nalazi sugerišu da neki istraživači verovatno nisu koristili odgovarajuće mere biološke bezbednosti pre pandemije. Odgovarajući na izveštaj, Džon Retklif, bivši direktor američke Nacionalne obaveštajne službe za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, optužio je administraciju predsednika Džoa Bajdena za kontinuirano zataškavanje, prenosi Bi-Bi-Si.

"Laboratorijsko curenje je jedina teorija koju podržavaju nauka, inteligencija i zdrav razum“, zaključio je Retklif u izjavi. Neki stručnjaci kažu da pravo poreklo COVID-a, koji je ubio skoro sedam miliona ljudi širom sveta, možda nikada neće biti poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.