Bela kuća: Oduzeti ovlašćenja FBI

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 19:01

Bela kuća: Oduzeti ovlašćenja FBI

Vašington -- Bela kuća je predložila danas da se FBI-ju oduzmu određena ovlašćenja o prikupljanju podataka o komunikaciji osoba koje žive van SAD.

Ta ovlašćenja baziraju se na kontroverznom Zakonu o stranom obaveštajnom nadzoru (FISA).

Istovremeno, Bela kuća želi da Odeljak 702 tog zakona ostane na snazi, ali u izmenjenom obliku, nakon što su i demokrate i republikanci pozvali na velike reforme zbog zabrinutosti da je taj član zakona korišćen protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Amerikanaca, prenosi Rojters.

U izveštaju Obaveštajnog savetodavnog odbora američkog predsednika se navodi da bi akcije FBI-ja na osnovu Odeljka 702 trebalo da budu ograničene samo na strane obaveštajne svrhe, a da bi osoblje FBI-ja trebalo da prođe dodatnu obuku o tome šta strana obaveštajna služba podrazumeva.

U dokumentu na 42 stranice se kaže da su promene neophodne delom i zbog toga što je u izveštaju ministarstva pravde pre dve godine otkriveno da su se "neki bezbednosni upiti odnosili na pojedince uhapšene tokom upada u Kapitol 6. januara 2021. godine".

Napominje se da nije bilo slučajeva u kojima je FBI namerno zloupotrebio Odeljak 702, ali da je ponašanje Biroa umanjilo poverenje javnosti "u njegovu sposobnost da koristi Odeljak 702 na način na koji je nameravao".

U zajedničkoj izjavi savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i Džona Fajnera navodi se da je "Odeljak 702 jedan od najvažnijih obaveštajnih instrumenata koji se koristi za zaštitu domovine i američkog naroda".

"Zahvaljujući obaveštajnim podacima dobijenim ovim ovlašćenjima, Sjedinjene Države su bile u stanju da razumeju i odgovore na pretnje iz Kine, da okupe svet protiv ruskih zločina u Ukrajini, lociraju i eliminišu teroriste koji nameravaju da nanesu štetu Americi", tvrde dvojica američkih zvaničnika.

Dodaje se da bi uklanjanje Odeljka 702 bilo "jedan od najgorih obaveštajnih neuspeha našeg vremena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.