Ponedeljak, 31.07.2023.

18:20

Bela kuća: Oduzeti ovlašćenja FBI

Bela kuća je predložila danas da se FBI-ju oduzmu određena ovlašćenja o prikupljanju podataka o komunikaciji osoba koje žive van SAD.

Izvor: Tanjug

Bela kuća: Oduzeti ovlašćenja FBI
Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall, File

Ta ovlašćenja baziraju se na kontroverznom Zakonu o stranom obaveštajnom nadzoru (FISA).

Istovremeno, Bela kuća želi da Odeljak 702 tog zakona ostane na snazi, ali u izmenjenom obliku, nakon što su i demokrate i republikanci pozvali na velike reforme zbog zabrinutosti da je taj član zakona korišćen protiv Amerikanaca, prenosi Rojters.

U izveštaju Obaveštajnog savetodavnog odbora američkog predsednika se navodi da bi akcije FBI-ja na osnovu Odeljka 702 trebalo da budu ograničene samo na strane obaveštajne svrhe, a da bi osoblje FBI-ja trebalo da prođe dodatnu obuku o tome šta strana obaveštajna služba podrazumeva.

U dokumentu na 42 stranice se kaže da su promene neophodne delom i zbog toga što je u izveštaju ministarstva pravde pre dve godine otkriveno da su se "neki bezbednosni upiti odnosili na pojedince uhapšene tokom upada u Kapitol 6. januara 2021. godine".

Napominje se da nije bilo slučajeva u kojima je FBI namerno zloupotrebio Odeljak 702, ali da je ponašanje Biroa umanjilo poverenje javnosti "u njegovu sposobnost da koristi Odeljak 702 na način na koji je nameravao".

U zajedničkoj izjavi savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i Džona Fajnera navodi se da je "Odeljak 702 jedan od najvažnijih obaveštajnih instrumenata koji se koristi za zaštitu domovine i američkog naroda".

"Zahvaljujući obaveštajnim podacima dobijenim ovim ovlašćenjima, Sjedinjene Države su bile u stanju da razumeju i odgovore na pretnje iz Kine, da okupe svet protiv ruskih zločina u Ukrajini, lociraju i eliminišu teroriste koji nameravaju da nanesu štetu Americi", tvrde dvojica američkih zvaničnika.

Dodaje se da bi uklanjanje Odeljka 702 bilo "jedan od najgorih obaveštajnih neuspeha našeg vremena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: