Večeras počinje Pesma za Evroviziju“: Glasanje drugačije ove godine, a evo ko su voditelji

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 18:06

Večeras počinje "Pesma za Evroviziju“: Glasanje drugačije ove godine, a evo ko su voditelji

Večeras se u Beogradu održava prvo polufinalno veče izbora Pesme za Evroviziju, 16. po redu u našoj zemlji. Uživo prenos možete pratiti od 21 čas na prvom programu RTS, ali i na LIVEBLOG-u b92.net.

U konkurenciji numera i izvođača od kojih će jedan ove godine predstaviti Srbiju na ovogodišnjem, 68. Evrosongu u Malmeu, u Švedskoj, biće14 pesama, od kojih će petočlani stručni žiri i publika osmoro poslati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u finale.

Drugo polufinalno veče sa još 14 takmičara održava se prekosutra, u četvrtak 29. februara, takođe od 21 čas, dok je u subotu 2. marta veliko finale sa 16 finalista od kojih će jedan, izabran od publike i stručnog žirija biti pobednik.

Prva grupa polufinalista publici će se predstaviti sledećim redosledom:

Ove godine promenjen je način glasanja u finalu i on će biti obavljen po evrovizijskom principu. Broj poena koji ima žiri biće jednak broju poena koji ima publika i način saopštavanja biće identičan onome na Pesmi Evrovizije. Naime, žiri glasa tako što će izabrati 10 pesama kojima će dodeliti tradicionalne evrovizijske poene 1–8, 10 i 12. Na osnovu zbira poena pet članova žirija rangiraće se pesme tako da ona s najvećim zbirom dobije 12 poena.

Publika će glasati putem telefona, i to tek nakon što sve pesme budu izvedene. Glasanje traje 15 minuta, a s jednog broja telefona može se glasati najviše 20 puta. Pesma koja bude dobila najviše glasova dobija 12 poena.

U slučaju da dve pesme ili više pesama u konačnom zbiru dobiju isti broj bodova, prednost dobija ona koja je dobila veći broj poena od publike.

Voditelji će, nakon završetka glasanja i na kraju programa, nasumično pročitati imena osmoro finalista, bez objavljivanja detaljnih rezultata glasanja i imena članova žirija. Usput će finalisti izvući i redni takmičarski nastupajući broj za finalno veče.

Voditelji programa iz Studija 8 biće poznato TV lice Dragana Kosjerina i glumac Slaven Došlo, dok će iz tzv. grin ruma uključenja iz Studija 9 ponovo predvoditi voditelji Kristina Radenković i Stefan Popović.

Scena je sačinjena od LED scenske pozadine, kao i podnog LED-a, čija je ukupna površina 700 kvadratnih metara. U upotrebi će biti preko 300 rasvetnih tela najnovije generacije, koja uz vrhunsko programiranje i vođenje čine da svetlosni efekti i video-animacije u potpunosti prate estetiku festivala „Pesma za Evroviziju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.