Ukrajina zabranila Rusima nastup na Evrosongu, Rusija oštro reagovala, Evrovizija razočarana

Izvor: Večernje novosti, 22.Mar.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina zabranila Rusima nastup na Evrosongu, Rusija oštro reagovala, Evrovizija razočarana

Zbog posete pevačice Julije Samojlove Krimu, Ukrajina donela šokantnu odluku DOMAĆIN 62. “Evrosonga” - Ukrajina zabranila je učešće ruskoj predstavnici Juliji Samojlovoj (27) s pesmom Flame is burning na takmičenju u Kijevu jer je pevala na Krimu 2015! Ukrajinska bezbednosna služba saopštila je da je pevačici uskraćen ulazak u tu zemlju na tri godine zbog kršenja zakona, odnosno “ilegalne” posete poluostrvu, koje je pod ruskom aneksijom od 2014. Rusija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << oštro reagovala na odluku ukrajinskih vlasti da se njihovoj predstavnici onemogući nastup na “Evrosongu”, koji će od 9. do 13. maja biti održan u Kijevu. - Ovo je još jedan skandalozan, ciničan i nehuman čin kijevskih vlasti - izjavio je za “Interfaks” zamenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin. Agencija “Ria Novosti” prenosi da je ruski zvaničnik Franc Klinčevič rekao da će ta zemlja ubuduće bojkotovati takmičenje za “Pesmu Evrovizije” ukoliko organizatori ne stanu u odbranu Samojlove. Kremlj se javno protivi tome da se nastup njihovog predstavnika politizuje, dok je Ukrajina nedavno osudila izbor ruske pevačice na tom takmičenju, pa je ovakav scenario donekle bio očekivan. Kremlj je prošle godine oštro protestovao zbog pobede ukrajinske predstavnice Džamale s pesmom “1944”, koja govori o Staljinovom proterivanju Tatara s Krima. Julija Samojlova je od detinjstva vezana za invalidska kolica, a šira javnost upoznala ju je pre tri godine na otvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju, ali i u ruskom “Iks faktoru”, kada je pevala “Molitvu” naše Marije Šerifović. ORGANIZATORI RAZOČARANI ORGANIZATORI “Pesme Evrovizije” sa sedištem u Ženevi izrazili su razočaranje odlukom Ukrajine da ruskoj predstavnici ne dozvoli učešće na takmičenju u Kijevu, navodeći da to nije u skladu sa manifestacijom. - Moramo da poštujemo lokalne zakone zemlje domaćina bez obzira na naše duboko razočaranje, jer osećamo da to nije u duhu ovog takmičenja koje je protiv isključivosti. To je u samoj srži njegovih vrednosti - navodi se u saopštenju organizatora “Evrovizije” upućeno AFP. NIJE ZABRANA, VEĆ PRAVNI ČIN POVODOM odluke da se Samojlovoj zabrani ulazak u Ukrajinu, oglasio se i ambasador te zemlje u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič, koji kaže da je to isključivo pravni čin i posledica kršenja zakona o privremeno okupiranim teritorijama. - Niko nije zabranio Rusiji da učestvuje na “Evrosongu” sa nekim drugim kandidatom - naveo je Aleksandrovič. - Dalja odluka o učešću ili neučešću isključivo je na Rusiji i nema veze sa Ukrajinom. Svako ko bude kršio zakon moje zemlje biće kažnjen.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Samojlova će predstavljati Rusiju na „Evrosongu“ 2018. godine

Izvor: RuskaRec.ru, 22.Mar.2017

Julija Samojlova će predstavljati Rusiju na takmičenju „Evrosong“ sledeće godine bez obzira gde će se ono održati, navodi se u zajedničkom saopštenju Prvog kanala i Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije (VGTRK). Organizatori „Evrosonga“ razočarani odlukom Kijeva...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.