Studio – to magično mesto

Izvor: Politika, 07.Mar.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studio – to magično mesto

„Beosong” je za Mariju Mihajlović bio prilika da najavi solo album koji je u pripremi i predstavi jednu od pesama sa njega

Mariju Mihajlović, džez, pop i rok pevačicu, koja iskreno priznaje da ne bi mogla da zamisli svet bez muzike, prijatelji su ubedili da se prijavi na takmičenje za izbor srpskog predstavnika za „Pesmu Evrovizije”. Bio je to, smatrali su, dobar način da najavi ploču koju uveliko priprema i predstavi jednu od pesama sa nje. I sa pesmom „Halo”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za koju je muziku i tekst napisao Nikola Čuturilo Čutura, ušla je u finale i zauzela četvrto mesto na „Beosongu”.

– Bila je to prilika da se posle toliko godina sama pojavim pred publikom – kaže umetnica koja je prvi medijski nastup imala sa Džez orkestrom RTS-a na Valjevskom džez festivalu davne 1990. godine.

Kaže i da je očekivala da uđe u finale „Beosonga”.

– Kada sam čula sve ostale pesme, znala sam da moja ima poseban kvalitet. Pesma nije rađena za festival i izdvaja se od svih ostalih koje su rađene namenski. Najviše smo išli na emocije pesme koja se upravo time izdvojila od svih ostalih – ističe Marija.

Na ideju da snimi solo ploču na kojoj je jedna od pesama i „Halo”, došao je Rambo Amadeus, koji je, kako objašnjava naša sagovornica, jednog trenutka sebi postavio pitanje kako to da brojni muzičari tolike godine rade sa Marijom a nijednu pesmu nisu za nju napravili.

– I, na toj ploči, eto, naći će se pesme Amadeusa, Čuture, Cukića, Kikija Lesendrića, Đuleta iz „Van Goga”, Ljube Ninkovića… Neke od njih već su gotove. Ploča će biti više od kompilacije različitih zvukova. Ideja je da svaka od pesama bude u maniru onog muzičara koji je komponuje, ali sa mojim glasom. Imam njihovu podršku i neizmerno sam im zahvalna – iskrena je umetnica izuzetnog glasa, koja je sarađivala na snimanju više od 200 albuma i učestvovala na koncertima naših najpoznatijih rok i pop sastava.

Marija je izgradila uspešnu karijeru kao studijski muzičar gde poslednjih godina kao vodeći vokal postaje neizbežan „začin” skoro svih muzičkih pravaca, kao nezamenjiv saradnik mnogih viđenijih umetnika na polju muzičke produkcije.

Uz opasku da je studijsko pevanje nešto najteže, nešto što traži veliku preciznost, jer kako kaže, mikrofon u studiju sve čuje, sve hvata, Marija ocenjuje da je nastup na koncertima daleko lakši.

– Studio je kreativni momenat, a sve ostalo što se dešava na koncertu, proizvod je toga. Zato je studio za mene magično mesto, intimni momenat sa najbližim kolegama. Možda je to jedan od razloga što svih ovih godina nisam insistirala na ličnoj promociji i solo karijeri. Jer, sve dosadašnje nastupe sa džez, rok, pop sastavima doživljavam kao svojevrsni solo nastup. Doduše, dugo nisam sarađivala sa džez orkestrom, a to mi je u najlepšoj uspomeni ostalo. A džez najviše volim da pevam i mislim da mi taj žanr najviše i odgovara – smatra pevačica koja se oprobala u i pozorišnoj delatnosti, između ostalog, u rimejku mjuzikla „Kosa”, u kojem je pevala i najpopularniju numeru iz predstave „The Age Of Aquarius”, ali i u filmu „Vizantijsko plavo” u kojem je sarađivala sa Radomirom Mihajlovićem Točkom. Pevala je i u mnogim animiranim filmovima za decu…

Uz uzgajanje cveća na velikoj terasi, koja od proleća do jeseni postane pravi mali privatni park, hobi joj je i saradnja sa građanskim inicijativama koje se zalažu za bolje i humanije odnose u društvu.

– Te promene su spore i teške. Ali, ide sve to u pozitivnom pravcu i verujem da će doći do promena u svesti svakog pojedinca. Ne verujem u revolucije, već u evoluciju – kaže Marija Mihajlović.

----------------------------------------------

Najlepše je raditi sa mladima koji tek počinju

Mariji Mihajlović danas je najaktuelnija škola pevanja u kojoj je, priznaje, pronašla sebe.

– Najlepše je raditi sa mladima koji tek počinju. Mislim da je njima danas lakše nego nama nekada. Oni sada imaju našu podršku i naše iskustvo što je nama u njihovim godinama nedostajalo – priča pevačica koja u prvoj školi za pop i rok „Master blaster” drži kurs studijskog pevanja.

S. Čikarić

objavljeno: 08.03.2013.
Pogledaj vesti o: Evrovizija 2015

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Marija Mihajlović pred Beosong: "Halo" kao najava albuma sa velikim imenima naše scene

Izvor: NaDlanu.com, 08.Mar.2013, 17:16

Marija Mihajlović među učesnicima Beosonga. Mnoge je to pozitivno iznenadilo i obradovalo. Užurbana ovih dana, ali i nasmejana, kao i uvek, za Nadlanu.com priča uoči „bitke za Evroviziju“. ..Odakle je potekla ideja za učešće na Beosongu ? -Za to su zaslužni moji prijatelji i saradnici....

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.