Statistika Evrovizije pokazala smanjenu gledanost, opet nedostaju podaci

Izvor: B92, 25.Maj.2022, 19:11

Statistika Evrovizije pokazala smanjenu gledanost, opet nedostaju podaci

Organizatori takmičenja za pesmu Evrovizije, Evropska radiodifuzna unija (EBU), saopštili su u sredu u Ženevi da je ukupno najmanje 161 milion ljudi pratilo finale takmičenja 2022. na svojim televizijskim ekranima sredinom maja.

EBU je ovo zasnovao na podacima sa 34 TV tržišta. 161 milion gledalaca je manje od izmerenih 183 miliona za Evroviziju u Roterdamu prošle godine. Rusija – sa tradicionalno velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << publikom – ove godine je isključena iz učešća na Evroviziji zbog invazije na Ukrajinu.

U Ukrajini, zemlji pobednici, nije merena ocena. Takođe nema podataka iz Albanije, Azerbejdžana, Izraela, Hrvatske, Malte, Crne Gore, Severne Makedonije i San Marina.

Kao i uvek, gledanost sa Islanda je bila rekordna: finalnu večer Evrovizije pratilo je 96,4% svih televizijskih gledalaca. U Norveškoj je iznosio 89,1%, u Švedskoj 81,4% i u Finskoj 72,1%. U Nemačkoj je četvoročasovnu emisiju iz Italije pratilo oko 36% televizijskih gledalaca.

U Italiji ih je u proseku gledalo 6,6 miliona, u Španiji 6,8 miliona i u Britaniji 8,9 miliona, što znači da su Britanci ovoga puta zamenili Nemačku sa najvećim apsolutnim brojem gledalaca. Britanija je ovoga puta svojom pesmom zauzela drugo mesto. Pobednik u noći 15. maja bila je Ukrajina sa Kaluškim orkestrom i pesmom „Stefanija“.

Zemlja je pobedila na 66. Evroviziji sa rekordnim brojem bodova u glasanju publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.