Šta simboliše hleb u Konstraktinom nastupu? Umetnica u Novom boljem prikazuje ključni deo srpske tradicije

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024, 00:20

Šta simboliše hleb u Konstraktinom nastupu? Umetnica u "Novom boljem" prikazuje ključni deo srpske tradicije

Uspela je da nas obori sa nogu, a ovi detalji nose najsnažnije poruke.

Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, opet je iznenadila svojim nastupom na muzičkom takmičenju  "Pesma za Evroviziju".

Čuvena umetnica je za pesmu pod nazivom "Novo bolje" odradila obradu starog nastup za pesmu "In corpore sano", kojim nas je predstavila na "Evrvoviziji".

Ipak primetne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su određene razlike "novom boljem" performansu. Konstrakta je prošli put prala ruke u lavoru, a ovoga puta mesi hleb u naćvi.

Hleb je na specifičan način pratilac čoveka od rođenja pa do smrti; i posle smrti. Imao je značajnu ulogu u evoluciji i životu čoveka i nema civilizacije koja nije poznavala hleb u raznim oblicima.

Kada je čovek počeo da jede hleb u ranom praistorijskom periodu, bila je to tvrda neukusna pogača, ali je bila hrana. Vremenom, osim što je bio ključan za preživljavanje, hleb je postao simbol i deo religije, naših običaja i tradicije. Ritualni, tradicionalni hleb prati čoveka od rođenja pa do smrti i posle smrti.

Naša kultura je vrlo bogata običajnim hlebom. Hleb ima centralno mesto na našim slavama, a poznato je koliko slava znači za srpske porodice.

Takođe, postoji veliki broj pogača koje su vezane za poljoprivredne radove ‒ pomorska pogača, pogača za putnika, podušne pogače...

Najizrazitija simbolična predstava hleba je ona u kojoj on predstavlja telo Isusa Hrista...

Interesantno je da Konstrakta u jednom delu nastupa simulira porođaj svojim vriskom, a oblik hleba koji mesi poprima oblik bebe u kolevci, što uz stihove: "Ovo kilo 'leba moglo bi da bude dva, znam za bolje, ej, otkad sam se rodila..."

Šta se krije iza stihova pesme "Novo bolje" saznajte klikom OVDE.

Srbija Danas/V.Janković

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Konstrakta: "Ovo je epizoda broj dva, nije meni lako"

Izvor: B92, 01.Mar.2024

Ana Đurić Konstrakta ponovo je svojim nastupom sa pesmom "Novo, bolje" na Pesmi za Evroviziju privukla veliku pažnju...Predstavnica Srbije iz 2022. godine važi za jednog od favorita. Nastup koji je vrlo sličan onome koji smo videli pre dve godine izazvao je mnogo pozitivnih komentara, te jedan deo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.