„Srpska evrovizija”

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Srpska evrovizija”

U specijalnom dodatku dvobroja maj–jun američki magazin „Forin afers” predstavio Srbiju kao „zemlju u razvoju koju odlikuju veoma atraktivni ekonomski pokazatelji”

Srbija je zemlja u razvoju sa „veoma atraktivnim ekonomskim pokazateljima” i „mogućnostima koje bi mogle da zanimaju mnoge investitore širom sveta, a posebno u Americi”, objavio je u najnovijem broju magazin „Forin afers”.

U specijalnom dodatku dvobroja maj–jun >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pod simboličnim nazivom „Srpska evrovizija”, čuveni američki magazin pažnju posvećuje aktuelnim političkim, ekonomskim i investicionim prilikama u Srbiji, želeći da doprinese boljem upoznavanju stranih investitora sa mogućnostima koje im se nude u našoj zemlji.

Publikacija je rezultat projekta koji je u velikoj meri realizovan zahvaljujući podršci investicione kompanije „Citadel” iz Beograda, navedeno je u saopštenju te kompanije.

Urednički tim magazina „Forin afers” predstavio je Srbiju kao „zemlju u razvoju koju odlikuju veoma atraktivni ekonomski pokazatelji poput prosečne stope rasta od 5,9 odsto u poslednjih šest godina i sve veći priliv direktnih stranih investicija koje već sada iznose više od milijardu dolara godišnje”.

Upravo takva situacija, navodi se u tekstu, kao i brojne poslovne prilike koje se otvaraju u sektorima energetike, bankarstva, turizma, transporta i informacionih tehnologija u Srbiji, bili su i glavni razlog za pokretanje ovog projekta.

U publikaciji su objavljeni i delovi intervjua koje su magazinu „Forin afers” dali predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.„U poslednjih sedam godina srpska ekonomija je imala rast od šest do sedam odsto na godišnjem nivou i to je izuzetan rezultat. Trenutno planiramo značajne investicije u dalji razvoj infrastrukture, izgradnju autoputeva, modernizaciju železnice, ali i izgradnju naftovoda od Rumunije, preko Srbije do Trsta u Italiji”, istakao je Tadić u razgovoru za ovaj magazin, dodajući da je pristupanje Srbije Evropskoj uniji „naš plan, naš san i naš strateški cilj”.

Govoreći o investicionom ambijentu Srbije, direktor kompanije „Citadel” Milutin Nikolić je naglasio da poslovni rizik na domaćem tržištu postoji, ali da je on daleko manji od onoga kako ga neki danas doživljavaju. „Srbija je nedavno potpisala sporazum CEFTA (o slobodnoj trgovini u regionu), što znači da svaki investitor koji dođe i započne poslovanje u našoj zemlji svoje proizvode može nesmetano da plasira i izvan granica Srbije, odnosno na tržištu koje ima oko 60 miliona kupaca. Osim toga, Srbija ima i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, što našu zemlju stavlja u idealnu poziciju kada je reč o trgovini između severne i južne Evrope, ali i zapadne Azije”, objasnio je Pavle Kavran, takođe jedan od direktora „Citadela”.

Značaj objavljivanja publikacije „Srpska evrovizija” u magazinu kakav je „Forin afers” ogleda se prvenstveno u tome što taj časopis, prema mnogim istraživanjima, danas ima najveći uticaj na odluke i mišljenje političkih i poslovnih lidera u SAD – daleko više od „Volstrit džornala” ili „Ekonomista”, navodi se u saopštenju.

Četrdesetak odsto čitalaca tog magazina čine ljudi koji su u svojim kompanijama odgovorni za donošenje odluka o investiranju u inostranstvo, dok više od 90 odsto biznismena, političara i investitora koji čitaju magazin navodi da im upravo specijalni dodaci poput publikacije „Srpska evrovizija” pomažu da bolje upoznaju strana tržišta i donesu investicione odluke o svom prisustvu na njima.

Tanjug

[objavljeno: 27/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.