Omaž ili CINIČNA obrada? Kako je KONSTRAKTA postala Evrovizijska Marina Abramović

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2024, 18:33

Omaž ili CINIČNA obrada? Kako je KONSTRAKTA postala "Evrovizijska" Marina Abramović

"Beovizijski dark hors" - Ana Đurić Konstrakta osvojila je srca cele Evrope svojim nastupom koji neodoljivo podseća na performans svetski priznate umetnice Marine Abramović.

Ova nedelja protiče u znaku "Pesme za Evroviziju". U prethodne dve polufinalne večeri na bini su se preplitali koncept, klasika, minimalizam, kemp, kič i svašta još po nešto. Bilo je onih koji su igrali na uvek sigurnu kartu jednostavnosti, pa su zauzeli centralni položaj bine i pustili svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vokale, ali bilo je i onih koji su totalno pomerili granice standardnog stejdž performansa. Svako od njih maksimalno se potrudio da svoju ideju prenese što kvalitetnije i bar na trenutak "kupi" pažnju publike.

Mnogi od njih bili su veoma uspešni u svojim poduhvatima, ali večeras kada nas očekuje veče odluke ko će braniti boje Srbije u Malmeu, poteže se glavno pitanje, šta izabrati? Srbe, očekuje težak zadatak, potrebno je izabrati između patriotizma, koncepta, snažne poruke i vanserijskog vokala.

Nekoliko godina unazad Srbija, se osmelila i izašla iz nekih standardnih okvira, pa su predstavnici bili pomalo ekscentričniji od onog što smo navikli. Vrata ka takvom predstavljanju u Evropi svakako je otvorila Konstrakta. Beobizijski "dark hors", pojavila se u Torinu i osvojila srca cele Evrope, te se plasirala na visoko 5. mesto.

Njen performans i pesma "In corpore sano", izazivala je lavine i lavine komentara, ali na kraju podrška i pozitivni utisci odneli su primat.

Podsetimo se, kada su kritičari videli ovaj performans Ane Đurić Konstrakte otvorila se diskusija da li je u pitanju neki vid omaža Marini Abramović.

Marina je pre 45 godina izvela performans "Umetnost mora biti lepa, umetnica mora biti lepa" gde agresivno češlja kosu i pasivno-agresivno izgovara te reči. Inspiracija joj je bio novinski članak koji je komentarisao njen velik nos i čupavu kosu.

- Ako bi umetnica nalakirala nokte ili se našminkala, ne bi je shvatili za ozbiljno", rekla je Marina Abramović tada.

Naša književnica Mirjana Bobić - Mojsilović, gostujući u podkastu "Gravitacija", dotakla se upravo ove teme, iznela kritike na račun Abramovićeve, te uputila kompliment Konstrakti.

- Neko će reći da je kreativno Doža Ket, Lejdi Gaga ili Marina Abramović, ja u tome vidim nešto sasvim drugo. Vidim razaranje ideje o lepom plemenitnom i uzvišenom na kome počiva, ne samo estetika nego i etika ove civilizacije.  Za mene to nije umetnost i ja mislim da je to jedna apsolutno užasavajuća propaganda. Njen rad na primer, "Artist iz Prezent", vrlo šarmantno i cinično obradila je Konstrakta u onoj pesmi "umetnica mora biti zdrava". Njen rad je bio totalno cin projekat za kontrolu uma da vidimo šta sad možemo da uradimo 30 godina posle ono Majnd Kontrol MK Altra programa. Sada je dobila, od Rokfelera, Rotšilda i Soroša 5 ili 12 miliona nečega da sedi i da 100 hiljada ljudi prođe i sedi pored nje i padaju u trans a gospođi samo radi taksimetar. - rekla je Bobić - Mojsilović u podkastu i poprilično oštro potkačila svetski priznatu Marinu Abramović.

 Naime, performans kojeg se književnica dotakla, "Artist iz Prezent", tumači se kao jedinstvena sinteza fizičke i emocionalne prisutnosti, potičući posmatrače da zaronimo duboko u suštinu ljudskog iskustva. Kroz tu intimnu interakciju s publikom, Abramović je demonstrirala snagu jednostavnosti i tišine, otvarajući prostor za duboke emotivne refleksije i povezanost koja nadilazi jezik i konvencionalne umjetničke forme.

Srbija Danas
Pogledaj vesti o: Evrovizija 2015

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.